Annons

Annons

Annika Jankells livskris när barnen flyttade: ”Var inte längre behövd”

Annika Jankell har i flera år brottats med en riktig livskris. Den kom när de båda barnen, Happy och Felice, flyttade ut och hon plötsligt bara behövde rå om sig själv.


Programledaren och radioprofilen Annika Jankell, 55, har i många år varit van att vara den som bäst ska prestera både på jobbet och hemma för sina barn, skådespelarna Happy och Felice. Under åren som ensamstående mamma har det varit mycket som ska fixas; aktiviteter ska styras upp, matkassar ska bäras hem och allt ska rulla på, berättar hon för Expressen. Men när hon för några år sedan insåg att hon plötsligt bara hade sig själv att råda över, att barnen var utflugna, föll hon ner i en djup kris.

Annons

Läs också: Sanna Lundell om kärleken till bipoläre Mikael Persbrandt

– Ska man leverera på alla plan i sitt liv så märks det förr eller senare. Man når alltid en gräns. Min gräns har varit mer subtil. Så länge man måste leverera så tror jag att man kan göra det. I mitt fall kom en sorts backlash, när ungarna hade flyttat ut. Jag blev av med flocken, , säger Annika Jankell till tidningen.

Felice, Annika och Happ Jankell har en nära relation. Bild: IBL

Felice, Annika och Happy Jankell har en nära relation. Bild: IBL

”Det blev tomt”

Under sina mer än 20 år som förälder hade hon aldrig trott att den där sorgen som många pratade om, den som kommer då barnen blir självständiga och lämnar boendet, skulle drabba henne. Hon förstod att det handlar om att man mister det man identifierar sig med och känslan av att vara behövd.

Läs också: Felix Herngren om kärleken till frun Clara

– Jag var van vid att vara en sambandscentral. När det upphör kommer man in i en ny fas i livet, man är tillbaka där man var innan man fick barn samtidigt som man är en annan person. Har inte samma slags drömmar och förutsättningar som när man var yngre. Det hade varit en karusell som bara snurrade och snurrade och som nu stannade av. Det blev tomt.

Annika Jankell märkte det främst genom små känslor. Hon kände sig lite låg och skrattade inte längre så att det kändes ända in i hjärtat. För första gången på 20 år började hon ställa sig frågor om vad hon egentligen ville och hur det skulle bli nu när hon kunde sätta sig själv i främsta rummet.

Länge hittade inte Annika Jankell färgen i sitt liv. Bild: IBL

Länge hittade inte Annika Jankell färgen i sitt liv. Bild: IBL

Livslusten kom tillbaka

En stor tröst blev hennes kärlek till bikramyoga. Hon berättar för tidningen att hon själv tror att den regelbundna träningen gjorde att hon inte gick in i väggen under den tuffa perioden. Nu, flera år senare, har hon klivit ur den mörka tunneln och vant sig vid sin nya fas i livet.

Läs också: Moa Herngren: Min dröm om Bonusfamilj gick i kras

– Det är som när man inte varit kär på länge och man tänker ”kommer jag någonsin att bli kär igen?”. När det äntligen händer får man tillbaka sin energi, sin livslust, sina färger, sin humor, sina idéer. Allt kommer tillbaka, det som försvann under de första åren. När det kom tillbaka föll allt på plats igen, säger Annika Jankell till Expressen.

Startar podcast

För några månader sedan sände Annika sitt sista program som programledare för ”Jankell i P4”. För första gången på länge är inte Annika knuten till något större projekt, utan är fri att göra precis som hon vill.

Det har bland annat resulterat i att det i höst är premiär för Annikas och vännen Samantha Coards nya podcast ”Gurus”. Då kommer vännerna bjuda in olika gurus för att samtala om livet och existentiella frågor.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…