Annons

Annons

Anledningen till att kaffedrickare lever längre

Anledningen till att kaffedrickare lever längre
Att kaffe är bra för oss har flera studier visat. Nu finns en som förklarar VARFÖR det får oss att må bättre och leva längre.

I tidskriften Nature Medicine publicerades nyligen en ny studie kring inflammationer i kroppen som kan relateras till åldrande. Där kom man fram till att för många av oss, men inte alla, startar en inflammatorisk process i kroppen när vi blir äldre. Det är den processen som ökar risken för bland annat alzheimers, cancer, depression och hjärt-kärlsjukdom.

Annons

– Mer än 90 procent av åldersrelaterade sjukdomar som inte smittar kan kopplas till kronisk inflammation, säger forskaren David Furman till Stanford Universitys hemsida.

Gilla MåBra på Facebook

Något som enligt studien visade sig kunna hjälpa mot den kroniska inflammationen var koffein – mest känd från vår nationaldryck kaffe. Koffein har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hindra eller åtminstone sakta ner processen. De som inte hade den inflammatoriska processen drack också över lag mer kaffe.

Läs också: Ny studie: Kaffe kan motverka depression

Men forskarna påpekar att detta behöver ytterligare forskning, och säger sig inte ha funnit några kausala slutsatser. Men de är förvånade över resultatet.

– Att något många dricker – och faktiskt gillar att dricka – kan ha en direkt gynnande effekt kom som en överraskning för oss. Vad vi har visat är att det finns ett samband mellan koffein och långt liv. Vi har även visat på en väldigt trolig anledning till de sambandet, säger Mark Davis vid Stanforduniversitetet.

Läs också: Vill du leva längre? Är och drick det här!

 

Källa: Stanford University

Foto: Thinkstock

6 anledningar att ta en kaffepaus

6 fördelar med en kopp kaffe

Starta dagen med en kaffe – det kan både öka dina träningsresultat och minska risken för cancer och depression.

Läs också: 6 anledningar att ta en kaffepaus

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…