Annons

Annons

Ändras mängden kalorier vid tillagning?

Vad händer med näringsinnehållet när maten tillagas? MåBra:s viktcoach Marie Tegnér reder ut hur det fungerar.


Fråga: Hej. Jag har börjat med 5:2-dieten och har äntligen börjat märka skillnad på vågen. Är däremot förvirrad när det gäller kalorier. När man kollar på nätet hur många kalorier tillagad mat innehåller brukar det vara mer än före tillagning. Min fråga är då: Om man steker exempelvis kyckling, fläskfilé eller champinjoner utan fett/olja, förblir kalorimängden densamma då? Och om jag har fryst kycklingfilé hemma med 90 kcal/100 g, kan jag då räkna på 90 kcal om jag tinar den? Den blir ju lättare då.
/Eva

Annons

 

Svar: Så roligt att 5:2-metoden funkar även på dig. Den är ju så enkel att följa, och de allra flesta mår bra av att dra ner på matintaget då och då.

Du är inte ensam om att bli förvirrad över olika uppgifter när det kommer till kalorier. Du är också inne på rätt spår gällande att vikten på många livsmedel förändras vid tillagning.

Din kycklingfilé som innehåller 90 kcal/100 g ger mycket riktigt 90 kcal om du tinar 100 g. Samma filé kommer troligen att släppa en del vätska när den tinar – och ännu mer när den tillagas – men din filé kommer fortfarande att ge 90 kcal.

Dock kommer den att väga mindre, så energiinnehållet per 100 g kommer att stiga. Om filén väger 75 g när du äter den ger den alltså 90 kcal, men den ger då 120 kcal/100 g.

När det gäller ris och pasta blir förhållandet omvänt eftersom de suger upp vatten och därmed ökar i vikt, men eftersom vattnet inte ger några kalorier blir energiinnehållet oförändrat.

Hoppas att allt känns tydligare nu. Lycka till med din fortsatta 5:2-resa!

Läs också: Hur räknar jag kalorier rätt?

 

Du har väl inte missat våra smarta hälsoverktyg? Här hittar du en hel verktygslåda för dig som vill gå ner i vikt, äta nyttigare, stressa mindre eller göra andra livsstilsförändringar.

Att äta nyttig och kalorismart mat är en viktig nyckel för att bli av med onödiga extrakilon, men optimala mängden kcal/dag varierar givetvis stort från person till person. Fyll i dina uppgifter nedan för att få ett riktvärde vilken kalorimängd som passar just ditt behov!

Räkna ut ditt kaloribehov
Kvinna
Man
* kg
Minsta möjliga vikt: 45 kilo
* år
Minsta möjliga ålder: 18 år
* cm
*
Beräkna
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vill du gå ner i vikt? Om du minskar intaget med 500 kcal till kcal/dag kan du gå ner 0,5 kilo per vecka.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com
Ditt dagliga kaloribehov är: kilokalorier och är ett ungefärligt riktvärde för hur mycket energi du förbrukar under en dag. Vi rekommenderar inte att du försöker reducera ditt kaloriintag, ditt energibehov är lågt och du bör inte dra ytterligare utan att konsultera en läkare först. Vid ett intag lägre än 1500 kcal är det svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver utan att komplettera med tillskott.

Hitta sunda och kaloriberäknade recept på

recept.mabra.com

 

Och hur många kalorier har du fått i dig idag? Få svaret direkt i vår smarta kaloritabell:

Läs mer: Se kalorierna i maten – sök i vår kaloritabell!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…