Annons

Annons

Ämnet som gör ditt doftljus giftigt

Ditt doftljus sprider kanske mer än parfym och värme...

Många doftljus har citronlukt för att upplevas fräscha. För att få till doften använder tillverkarna ofta limonene. Samma ämne ger rengöringsmedel den klassiska citruskänslan och förekommer också som smaksättare i mediciner och livsmedel.

Men limonene kan bli direkt skadligt i kontakt med luft, visar en studie från University of York. När du tänder ett ljus som innehåller ämnet bildas formaldehyd, en färglös gas som i större volymer anses cancerframkallande.

De doftljus som analyserades i studien innehöll 100 gånger så hög koncentration av limonene än vad man trott. Så höga halter ger större mängder av giftig gas, som kan dröja kvar i rummet länge om man inte vädrar ordentligt.

Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, säger till tidningen Metro att djurförsök visat att formaldehyd är cancerframkallande och att personer som exponerats för gasen påverkats negativt.

– Det är ingen som dör av det direkt men det kan skada hälsan på lång sikt. Personligen undviker jag doftljus, säger Bert-Ove Lund till tidningen.

Så undviker du de dolda gifterna i ditt kök

Ha koll på både förpackningen och dess innehåll - det kan löna sig för hälsan på sikt!

Annons

Din kost kanske inte är så nyttig som du tror. Visste du att skadliga ämnen kan läcka från förpackningen – eller uppstå vid tillagning av maten?

Läs mer: Hitta de dolda gifterna i ditt kök
BILD: Thinkstock

Källa: Metro, The Telegraph

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…