Annons

Annons

Alltid trött? 3 enkla vägar till mer ork!

Det är inte bara mat och träning som påverkar din energinivå. Tankarna är minst lika viktiga.

– Oro, stress, prestationstänk, perfektionism och att ständigt kräva mer av sig själv än man egentligen orkar är väldigt tröttande. Vi behöver inse att vi inte måste vara på topp jämt, att vi har begränsningar, och att det är okej, säger legitimerade psykologen Kerstin Hellström, som har egen praktik i Stockholm och Vimmerby.

Annons

Först när vi kan acceptera vår trötthet kan vi ge oss själva den återhämtning vi behöver – och därigenom få ny energi.

Gilla MåBra på Facebook

– Tänk så här: ”Nu är jag trött, vad behöver jag?” Ofta kan vi göra väldigt mycket, genom att vara schysta mot oss själva.

3 vägar till mer ork – inifrån

Vad är det du försöker uppnå genom att kräva av dig själv att du ska prestera perfekt på jobbet, hemma och kanske även i relationer? Att du har svårt att sitta ner ens en kort stund, eftersom det är så mycket du måste hinna med?

Många av oss styrs av en känsla av otillräcklighet, som vi försöker jaga bort genom yttre ting, som att ha det klanderfritt hemma, köpa en massa saker, ha en massa projekt och aktiviteter på gång, bete oss ”rätt” och så vidare. Det är extremt tröttande att hålla det här tempot. Och det vi jagar efter, tillräcklighet, är ju en känsla – som inte har ett dugg att göra med vad vi uppnår.

Fråga dig: Vad driver mig? Kör jag på trots att min kropp säger åt mig att jag behöver vila?
Fråga också dig själv: Varför är det bättre att göra allt i ett jättehögt tempo än att ta det lite lugnare?

1. Låtsas att allt är lugnt

Ett effektivt sätt att ändra sina tankemönster är faktiskt att börja med handlingarna. Även om det är skitjobbigt när någon hälsar på och du inte hunnit städa – så låtsas, både inför dig själv och de andra, att det är hur lugnt som helst. Varje gång du överbevisar för din hjärna att måttlig städning INTE är förenat med katastrof kommer det bli allt lättare.

Tänk också på hur skönt det ofta är att komma hem till andra som inte har perfekt städat – och som inte ursäktar sig. De tycker förstås att det känns lika avslappnat att komma hem till dig.

2. Ta bort onödiga stresspåslag

Inget tar så mycket kraft som ständiga tankar på allt vi ”måste” göra. Ett sätt att föra in mer avkoppling för hjärnan är att till exempel ha en speciell städdag och tvättdag i veckan. Däremellan tar du ledigt, och slipper tänka på att torka handfatet samtidigt som du sitter på toa, eller alltid komma ihåg att tömma tvättmaskinen före läggdags.

-Ett exempel som jag brukar använda är att det står en låda nedanför trappan, som ska bäras upp på övervåningen. Varenda gång man går förbi den där lådan kommer tankarna på att den inte burits upp, vilket i sin tur ger oss ett stresspåslag. Sådär kan man hålla på hur länge som helst. Då är det mycket bättre att bestämma en dag när man ska bära upp den. Då slipper man de långdragna, helt onödiga, stresspåslagen.

3. Låt tröttheten visa vad du behöver

Många av oss ser trötthet som ett hot mot bilden vi helst vill ha av oss själva – där vi är effektiva, utåtriktade och har en massa saker på gång.

– Sluta kämpa emot! Det är helt normalt att vara tröttare under den mörka årstiden. Egentligen är det kroppen som signalerar att den behöver vila, ta en promenad i friska luften, en simtur på badhuset eller något annat mysigt. Kämpar vi emot, och försöker slå på vår inre turbomotor, är det enda som händer att vi blir ännu tröttare.

Källa: Kerstin Hellström, legitimerad psykolog

 

LÄS MER OM TRÖTTHET:

Alltid trött? Hitta orsaken här!

Trötthet, och de vanligaste bakomliggande orsakerna till den, är ett efterfrågat ämne bland våra läsare. På allmän begäran har vi samlat ytterligare artiklar kring trötthet i vår stora sömnguide. Du klickar dig dit via länkarna nedan!

Alltid trött? Här är vanligaste orsakerna

Stor sömnguide: Därför är vi så trötta!

Sov gott med MåBra:s sömnskola

”Hjälp, varför är jag så trött hela tiden?”

Sover du för lite? Då äter du för mycket!

Oförklarligt trött? Här är anledningarna!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…