Annons

Annons

En av 5 har pollenallergi. Är det du?

Omkring 20 procent av befolkningen är allergisk mot pollen. Men vad är egentligen pollenallergi? Och vad kan man göra åt den? Sponsrat innehåll från Nasonex (mometasonfuroat)

I Sverige har ungefär var femte person pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas. För en del är det inget stort besvär – man blir lite snorig och ögonen kliar. Men många ser fram emot våren ungefär lika mycket som man ser fram emot en rejäl släng av influensan – nästäppa, rinnsnuva, det kliar i halsen, ögonen och näsan, ständiga nysningar, sömnproblem, trötthet och dåligt humör. Sköna maj – jo, tjena.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Du känner dig sjuk – men är du det?


Tyvärr är inte alltid förståelsen på topp när det gäller hösnuva – det hörs ju nästan på namnet. Lite gulligt, nästan. Har man åkt på influensa är det helt ok att stanna hemma och vila sig frisk. Men om man har har en riktigt dålig allergidag förväntas man ändå fungera ungefär som vanligt – trots att man inte gör det
!
 Många allergiker beskriver pollenmånaderna som att leva i en glasbubbla. Man är inte riktigt sig själv och känner sig avskärmad från resten av världen. Och när både näsan och ögonen rinner hela tiden kan det vara svårt att känna sig fräsch och sommarsnygg.

Vad är allergi?

Immunförsvarets uppgift i kroppen är att skydda oss mot bakterier, virus och andra mikroorganismer, som kan göra oss sjuka. Ett av immunförsvarets vapen är inflammation, som vid till exempel en förkylning gör att slemhinnorna i näsan och ögonen svullnar, kliar och rinner. Men hos allergiker reagerar immunförsvaret också på helt ofarliga saker, till exempel björkpollen, och drar igång hela försvarsmaskineriet utan att det egentligen ”behövs”. Det är alltså inte pollen som du mår dåligt av som allergiker, utan immunförsvarets egen reaktion.

Hur vet man att man är allergisk?


Pollensäsongen och förkylningssäsongen överlappar varandra, så ibland kan det vara knepigt att veta varför näsan rinner. Men om näsan fortsätter att rinna efter en vecka och du inte har några andra förkylningssymtom, som feber eller ont i halsen, så kan det vara allergi. Om dina föräldrar är allergiska ökar också risken för att du blir det.

8 tecken på pollenallergi


• både rinnsnuva och nästäppa

• trötthet

• nysningar

• kliande näsa

• röda, kliande, rinnande ögon

• besvären börjar under pollensäsongen

• besvären går inte över inom en vecka

nasonex-pollenallergi

Lindra besvären med rätt allergiläkemedel


På apotek och i handeln finns det flera receptfria allergiläkemedel, som kan lindra dina
besvär. Vilket du bör välja beror på hur svåra besvär du tycker att du har.

Lätta besvär: Välj antihistaminer

Om dina besvär är lindriga, inte gör det svårt att sova och om du inte känner dig hämmad i dagliga aktiviteter, som skola, arbete, fritid och idrott, då ska du i första hand välja antihistaminer. De har medelgod effekt på kliande näsa och ögon, nysningar och rinnsnuva.

Måttliga-svåra besvär: Välj anti-inflammatorisk nässpray

Om dina besvär är riktigt jobbiga, gör det svårt att sova, samtidigt som du känner dig hämmad i vardagen, då ska du i första hand välja en anti-inflammatorisk nässpray – till exempel Nasonex, som finns receptfritt på de flesta apotek och i många livsmedelsbutiker.
Nasonex verkar genom att minska inflammationen i näsans slemhinnor och hjälper bra mot kliande näsa, nysningar, rinnande och täppt näsa.

Om det ändå inte hjälper?


Om du fortfarande inte känner att dina besvär blir bättre kan du prova att kombinera anti- histaminer och anti-inflammatorisk nässpray. Skulle du ändå inte få bukt med besvären på egen hand bör du prata med din läkare.

Nasonex-Pack_1_Artikel

Läs alltid bipacksedeln
Receptfritt läkemedel från 18 år för behandling av symtom vid säsongsbunden allergisk snuva och perenn rinit. Använd ej Nasonex om du har en obehandlad infektion i näsan, nyligen genomgått näsoperation eller har skada i näsan. Kontakta läkare om effekt uteblir inom 14 dagar och före användning om du är gravid eller ammar. Använd ej i mer än 3 månader utan läkarkontakt.
2016.L.SE.MKT.03.2016.2160. Kontakt www.bayer.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…