Annons

Annons

Allt om fettet som kan göra dig smalare

Smör och andra feta mejeriprodukter kan dock lagras lika snabbt kring magen som mättat fett.

Kan man bränna fett med... fett? Absolut, med MåBra:s fettguide lär du dig knepen. Kunskap som kan öka orken - och minska midjemåttet!

Fet mat mättar bättre än en måltid med mindre fett, även om kaloriinehållet är det samma. Lite fett i maten kan under en dag reducera det totala kaloriintaget – eftersom du står dig längre på den typen av måltider. Men kan man dra alla fettyper över en och samma kam? Givetvis inte.

Annons

Enligt studier har en person som tränar mer omättat fett än mättat i blodet. Ett kvitto på att kroppen själv kontrollerar vilken typ av fett som ska omvandlas till energi först. Och det är just denna turordning du kan utnyttja för att maximera din egen fettförbränning!

Gilla MåBra på Facebook

Omättade fetter härsknar. När fettet reagerar med bland annat syre så inleds en nedbrytningsprocess som är skadlig, både inuti och utanför kroppen. Härsket fett smakar och luktar illa och ger oss en naturlig impuls att avstå från att äta det. Omättat fett blir alltså i härsket tillstånd skadligt, något som våra kroppar av naturen är rustade att hantera. Denna typ av fett lägger sig i helt enkelt i omkörningsfilen när kroppen ska omsätta maten till energi. Din kropp har en fantastisk förmåga att avgöra fettets bäst-före-datum och kan välja att förbränna dem i turordning. Först ut är de allra känsligaste fetterna, och allra sist bränns de mättade – om de inte går till fettlagringen direkt.

Omättade fetter kan dessutom vrida upp fettförbränningen ytterligare. Omega-3, som förekommer naturligt i flera omättade fettkällor, aktiverar en rad fettförbrännande processer under matsmältningen. Speciella receptorer i blodet uppmärksammar att de finns i kroppen och skickar i sin tur signaler till muskel- och leverceller att de ska bränna fett.

Bränn fett med:
Fet fisk
Baljväxter
Nötter
olivolja
Ägg
Kallpressad rapsolja
Avokado
Magra mejeriprodukter

Det mättade fettet härsknar inte. Detta gör att det kan lagras i skafferi och kyl under långa perioder – men också på lagerhyllorna i din kropp! Det är alltså större risk att få bilringar av exempelvis feta köttprodukter än fet fisk. Undantaget är feta mejeriprodukter och kokosfett, som trots att de innehåller en större andel omättat fett, också tenderar att lagras snabbt i kroppens fettceller.

Se upp för:
Bacon
Ister
Korv
Feta mejeriprodukter

Källor: Aftonbladet Laga GI, Webmd.com, Women’s Health

 

MISSA INTE:

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…