Annons

Annons

Allt fler föräldrar tror att deras barn har en matallergi – utan att det stämmer

Hela tre av fyra barn som tror sig vara allergiska eller överkänsliga mot en viss typ av mat är i själva verket inte alls överkänsliga. Det rapporterar Nyheterna i TV4 efter att ha tagit del av den senaste undersökningen från Bamse-studien.


Bamse är en barnallergistudie som sedan 1994 genomförs vid Karolinska institutet i Solna där drygt 4000 barn, födda 1994–96, testas vid regelbundna tidpunkter.

När barnen var fyra år uppgav 12 procent av föräldrarna att deras barn var allergiska. Tolv år senare, när barnen var 16 år, uppgav 28 procent av föräldrarna att deras barn var allergiska. Tester visar däremot att sanningen är betydligt lägre. Enbart 7 procent av barnen hade någon form av matallergi, rapporterar Nyheterna i TV4.

Annons

Det är främst laktos, mjölksocker, som föräldrarna misstänker att barnen är allergiska mot. Magnus Wickman, professor vid Karolinska Institutet, kallar den kraftiga ökningen av upplevd laktos- och glutenallergi för ”en underlig epidemi”.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger Magnus Wickman till TT.

Nackdelen med att många tror sig lida av matallergier är att de som på riktigt är allergiska kan få problem med att tas på allvar. De riskerar istället att drabbas av tråkiga konsekvenser om människor i deras närhet tror att de hittar på.

Vad är Bamse?

Bamse står för ”barn, allergi, miljö, Stockholm och epidemiologisk undersökning” och är en av världens största allergiundersökningar. Man studerar bland annat ärftlighetens, kostens och luftföroreningarnas betydelse för allergiriskerna. Stor vikt läggs också vid köns- och klasskillnader.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…