Anders Wallensten: Jag behöver träna för att rensa skallen

anders wallsten
Träningspass är Folkhälsomyndigheternas biträdande statsepidemiolog Anders Wallstens sätt att hantera pressen som kommer med att leverera tunga siffror till svenska folket varje dag.
Hälsoverktyg
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Folkhälsomyndighetens biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten har blivit ett ansikte utåt när det gäller kampen mot coronavirusets smitta. Ofta är det han som levererar ny fakta och statistik på pressträffarna som myndigheterna håller så gott som varje vardag.

Annons

Anders Wallensten: ”Jag tar en smäll för laget”

Siffrorna som presenteras är tunga och Anders Wallensten, som vanligtvis sitter på kontor och hanterar information, har fått en helt ny roll i att stå i rampljuset.

– Jag har egentligen inget emot att framträda, jag har gjort föreläsningar och intervjuer förut. Men det sker inte utan anspänning, säger Anders Wallensten i en intervju med DN.

Men han säger också att hade han fått välja så hade han kanske inte valt att göra det.

– Jag tar nog en smäll för laget.

Annons

Har fått vänja sig vid att bli bedömd av många

Inte bara har Anders Wallensten har fått leverera fakta som kan vara obekväm att förmedla, sedan han kommit att synas i media har han även fått många kommentarer om sitt utseende. Visserligen positiva, men det blir tydligt för Anders att han blir bedömd, på flera olika sätt, så fort han framträder.

– Alla typer av komplimanger är oftast trevliga. Men det är en dynamik jag inte kunnat föreställa mig. En smått bisarr tillvaro för någon som är van att jobba på kontor. Jag är inte van vid den typen av uppmärksamhet, säger han till DN.

Knepet för att hantera pressen är träning

Han säger också att han efter pressträffarna, då han dragit läget i landet vad gäller antal smittade, intensivvårdade och avlidna för tillfället, känner sig ganska utsatt:

– Då känner man sig manglad, det måste jag säga. Presentationen vi gör och frågorna i rummet är ganska hanterbara. Men sen kommer ju en vända till, med enskilda intervjuer, där fjorton journalister står på led och väntar.

Annons

För att hantera det går Anders Wallensten och tränar, i stort sett varje dag. Ofta blir det långa distanser av löpning, cykling eller simning.

– Jag behöver träna för att rensa skallen, säger han till DN.

Foto: TT

LÄS MER:

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Forskare undersöker samband mellan covid-19 och D-vitaminbrist. Därför rekommenderar experten att du inte använder munskydd. Mer om det och annat aktuellt om coronaviruset hittar du här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Annons

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på:

Annons
Laddar