6 svenska alternativ till utlandsresan

svenska sommarpärlor
Sverige kan faktiskt konkurrera med såväl karibien som Nya Zeeland och franska rivieran. Hur många av de här pärlorna har du kvar att besöka?
Annons
Hälsoverktyg
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

De senaste åren har intresset för turistande hemikring ökat i takt med vår insikt om klimatkrisens allvar. Och en sommar som denna, när i princip hela landet kommer att tillbringa sin semester i Sverige, finns det ett större sug än någonsin för att upptäcka de många pärlorna i vårt land. Om det ges grönt ljus för att resa inrikes det vill säga. Och Sverige bjuder på fantastiska platser som går att jämföra med många exotiska semesterorter. Kolla bara in dessa:

Annons

Gardasjön – Blanktjärn

Annons

I många jämförelser är det Trollsjön utanför Abisko som står för Sveriges motsvarighet till turkosa sjöar som italienska turistfavoriten Gardasjön. Men det finns mer lättillgängliga pärlor också, exempelvis Blanktjärn i Jämtland. En vandring runt den intensivt turkosgröna lilla sjön tar bara ett par timmar, men området bjuder även på många andra fina leder. Närliggande Åre står för både de dramatiska bergen, lyxigt boende och kulinariska läckerheterna man även hittar i Italien.

Karibien – Österlen

I närheten av den mysiga byn Kivik och småstaden Simrishamn på Österlen hittar du stränder av karibisk klass. Rörum och Knäbäckshusen strax nedanför Stenshuvuds nationalpark är nog allra finast. Bohemiska små hotell, caféer och restauranger hittar du över hela området.

Franska rivieran – Kullatrakten

https://www.instagram.com/p/B_ssNFMjXNV/

Annons

Den lilla badorten Mölle ger känslan av en fransk by med fin surf och det pampiga Grand Hôtel. För lite mer Saint Tropez beger du dig såklart till Båstad bara en bit bort. Palmbeklädda stränder hittar du på Tropical Beach i Helsingborg. Och är du sugen på charmiga loppisfynd bjuder Skåne på massor av möjligheter.

Skottland – Ven

Den lilla ön mellan Skåne och Danmark bjuder på så väl grönskande, vidsträckta vyer som karga klippor som stupar rakt ner i havet, och utsikten över vattnet är magisk. Bäst upptäcker du bilfria Ven med cykel eller med dagsvandringar. Att det dessutom finns ett destilleri gör ju inte saken sämre. På ”Spirit of Hven” kan du prova på lokaltillverkad whiskey, gin, snaps och vodka. 

Nya Zeeland – Brösarps backar