Annons

Annons

Agnes Wold om populära hälsomärket: ”Nonsensprodukter”

Agnes Wold om populära hälsomärket:
Produkterna som hälsoprofilen Sanna Ehdins företag, Dr Sannas, säljer får nu kritik av bland andra professor Agnes Wold. ”Det kan vara farligt om hon uppmanar folk att använda hennes nonsensprodukter”, säger Agnes Wold till Expressen.

Sanna Ehdins företag Dr Sannas säljer hälsoprodukter. Produkter som dock kritiserats av läkare. Bild: IBL

Kritiken kommer samtidigt som Dr Sannas AB blivit börsintroducerat. Företaget, som säljer hälsoprodukter, gör en storsatsning under 2018.

I utbudet finns till exempel kurer mot sköldkörtelbesvär, förkylning och magproblem, skriver Expressen.

Annons

Kurernas potential är dock ifrågasatt. Bland annat av barnläkaren Mats Reimer som anmält bolaget till Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket.

Läs också: Agnes Wold: Det är meningslöst att städa! 

Gilla MåBra på Facebook

– Sanna Ehdin ljuger när hon påstår att produkterna kan lindra eller behandla sjukdom. Hon har bisarra idéer om hur kroppen fungerar och skrämmer upp folk, säger Mats Reimer till tidningen.

”Otillåtna hälsopåståenden”

Mats Reimer har utvecklat sina synpunkter i ett blogginlägg på Dagens Medicin. Kritiken handlar bland annat om att Sanna Ehdin, som inte är läkare men väl har doktorerat i bioteknik, ställer diagnoser och ger råd om behandling på sin blogg.

Läs också: Agnes Wold: Prylar du inte behöver när du får barn

Mats Reimer menar dessutom att Dr Sannas webbshop är fylld av ”otillåtna hälsopåståenden”. Det vill säga att de strider mot EU:s direktiv om vad försäljare får påstå om de hälsofördelar som ett kosttillskott/livsmedel har.

Agnes Wold. Bild: IBL

Agnes Wold: ”Cyniskt”

Även Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är kritisk.

Hon menar att det är farligt om människor som behöver vård köper ”nonsensprodukter” istället för att använda godkänd medicin.

Läs också: Agnes Wold om vikthetsen: ”Förstör folks livskvalitet, inklusive min”

En annan aspekt är att målgruppen är medelålders kvinnor med hälsoproblem, menar Agnes Wold.

– Medelålders kvinnor är fattigare jämfört med män och behöver sina pengar. Det är cyniskt att lura lågavlönade kvinnor att köpa svindyra kurer, säger Agnes Wold till Expressen.

Sanna Ehdin har uttalat sig om kritiken till nyhetsbyrån Finwire.

”Vi har sedan starten i december 2015 inte haft någon synpunkt från varken Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket. Om de, mot förmodan, har något att invända mot kommer vi ta detta på största allvar. Den enda synpunkten som getts kring detta är från bloggaren Mats Reimer som vad jag vet varken är jurist eller arbetar på Livs- eller Läkemedelsverket.” 

Läs också: Agnes Wold: Småbarn behöver MER salt – inte mindre

Under Expressens granskning av företaget har flera av de kurer som varit i aktuella tagits bort från webbshoppen. Bland annat hälsopaketen för lugnare mage och mot sköldkörtelproblem, skriver Expressen.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…