Annons

Annons

Äggfri påsk: Så kan veganer och äggallergiker festa loss!

Är du vegan eller äggallergiker? Fira påsken ändå, här är äggersättningarna som gör jobbet!

Äggfri påsk, hur fungerar det? Ganska bra, tydligen. Med ett ökat antal veganer och äggallergiker har också marknaden mött upp med äggersättningar för olika ändamål. Här är några av dem:

Äggersättningspulver
Passar för att binda till exempel vegansk pannkakssmet eller bakverk, vissa går att använda till maränger och majonäs. Innehåller ofta tapiokastärkelse och potatisstärkelse. No Egg finns att köpa i butik, på apotek finns Loprofin.

Annons

Tofu
Mixa tofu med valfri mjölk (vanlig om du är allergiker, havre- eller sojamjölk om du är vegan) och använd istället för äggstanning i pajer. Hackad tofu kan ersätta hackat ägg i smörgåstårtor och såser eller röror.

Kala Namak
Ett indiskt svart salt med utpräglad svavelsmak, som påminner mycket om ägg. Krydda lätt i rätter som annars skulle bära smak av ägg, en tofuomelett till exempel!

Kikärter
Släng inte spadet från de konserverade kikärterna, vispa med elvisp och se själv vad som händer! Efter en liten stund har du fått ett skum som beter sig precis som äggvita – du kan till och med göra maränger av det! Kikärtsmjölet kan också användas som ersättning tillsammans med tapioka- eller majsstärkelse.

Fiberhusk eller psylliumfrön
Dessa frön används flitigt av glutenallergiker för deras bindande effekt. Men de kan också ersätta ägg. I msk psylliumfrön och 1 dl vatten som får svälla ett tag kan ersätta ägg i exempelvis veganska pannkakor.

Chiafrön
Även chiafrön bildar en gelé vid kontakt med vätska (därför kan du göra pudding och sylt av dem). 1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter 1 ägg och kan binda pannkaka och bakverk.

Sojamjölk + äppelcidervinäger
När du blandar äppelsidervinäger med sojamjölk bryts mjölkens proteiner ner och resultatet blir något som påminner som skuren filmjölk. Tillsammans med bakpulver kan detta få mjuka kakor att bli luftigare.

Källor: Tidningen Buffé, Mitt Kök

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…