Annons

Annons

Äcklas du av den här bilden? Här är anledningen

Lotusblomman är det vidrigaste som finns för vissa människor. Nu vet forskarna varför.

Bilder av lotusblomman kan få det att krypa i skinnet av äckel hos vissa människor. Men varför? Det verkar ju jättekonstigt. Nu tror sig en grupp forskare ha funnit svaret.

För vissa räcker det med en bild av en lotusblomma, en vaxkaka eller en samling små bubblor för att kräkreflexen ska triggas. Andra äcklas först efter manipulerade bilder som denna (klicka på egen risk).

Annons

En deltagare i studien beskriver känslan.

Gilla MåBra på Facebook

”Jag kan inte riktigt titta på små, oregelbundet placerade hål, de får mig att liksom, kräkas lite i munnen, gråta lite, och skaka okontrollerat.”

Nu visar helt ny forskning att upp till 16 procent av befolkningen lider av trypofobi, alltså rädslan för klusterliknande hålformationer, och de tror sig även ha svaret på varför, skriver brittiska Independent.

– Det kan vara en gammal evolutionär del av hjärnan som säger åt oss att vi tittar på ett giftigt djur, säger en av forskarna, Dr Geoff Cole.

Alltså är rädslan för hål en evolutionär fördel. För faktum är att många av världens giftigaste djur har just ett klusterformat mönster.

Och klusterformen verkar vara värre än vanligt för de flesta, även de som inte säger att de direkt äcklas av dem. Forskarna säger nämligen att även människor som inte lider av trypofobi rankar sådana bilder som mindre behagliga att titta på än andra bilder.

Kort sagt, tycker du att lotusblomman är äcklig kan du känna sig säker på att din kropp är på hugget när du behöver fly undan farliga djur.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…