Annons

Annons

8 tips: Så kan planering hjälpa dig ner i vikt

Hoppar du över frukosten, äter lunch ute eller missar träningen varje vecka? Dålig planering kan många gånger sätta käppar i hjulet för din viktnedgång.  Här är 8 enkla rutiner som kan hjälpa dig att ta kontroll över din viktnedgång.

Annons

Med bättre planering slipper du risken att hamna i snabbmatsfällan.

1. Gör matlista varje vecka

Genom att göra en lista över veckans alla måltider – och sedan göra en stor veckohandling – minimerar du risken för spontanbesök på den lokala pizzerian eller panikköp av middagsmat. Du får bättre kontroll över dina matvanor, och slipper samtidigt stressen att behöva handla flera gånger i veckan.

2. Förbered frukost och mellanmål

Vet du att du är morgontrött eller alltid får stressa på morgonen? Bred frukostmackorna redan kvällen innan, så riskerar du inte att hoppa över frukosten, eller att köpa kaloririk frukost någonstans på vägen till jobbet. Gör likadant med mellanmål. Lägg ner ett par frukter i handväskan på kvällen, så har du dem när du hungern kommer krypande på eftermiddagen på jobbet.

3. Gör ett träningsschema

Bestäm några dagar i förväg hur du ska träna kommande vecka – och skriv in träningspassen i din kalender. Då blir de en del av din planering, och inget som måste klämmas in i sista stund. Meddela även din familj hur du kommer att träna under veckan, så vet de när du kommer att vara borta.

4. Städa upp i skafferiet

Ett skafferi eller kylskåp med en massa frestande matrester, kakor och andra godsaker kan lätt bli en fälla. Frys in mat som bli över och rensa ut sådant som du vill hålla dig borta ifrån. Eller ställ godsakerna så att du inte blir påmind om dem varje gång du öppnar skafferiet.

5. Skapa ett träningsutrymme hemma

Har du svårt att hinna till gymmet? Skapa ditt eget träningsutrymme hemma, där du kan ställa en träningscykel, göra hemmaövningar eller slå på en tränings-dvd. Och gör platsen lättillgänglig, så att du lätt kan göra en avstickare från vardagssysslorna.

6. Laga dubbelt

Restaurangluncher kan vara riktiga viktfällor. Laga därför rejält med mat så att du får matlådor att ta med dig till jobbet.

7. Skriv ner dina brister

Har du dålig koll på vad det är som gör att du inte gå ner vikt? Skriv ner hur en eller ett par mat- och träningsveckor ser ut för dig, så kanske du upptäcker att du inte alls har så bra koll som du tror. Utifrån det kan du börja planera din vardag.

8. Ha en reservplan

Blir inte allt som du tänkt dig? Du kanske missar veckohandlingen eller veckans träningspass. Det gör inget. Men försök ha en reservplan, så att du inte riskerar att hamna på McDonalds eller i soffan i stället. Gå en promenad på lunchen och hitta ett bra lunchalternativ när du inte har med dig matlåda.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…