Annons

Annons

8 saker som händer i kroppen när du sover för lite

8 saker som händer i kroppen när du sover för lite

Sömn är livsviktigt för både kropp och knopp. Visste du till exempel att för lite sovande kan leda till sjukdomar, inlärningssvårigheter, övervikt och förlorad sexlust?

När vi sover återhämtar sig såväl kropp som hjärna, därför är det så viktigt med regelbunden och god nattsömn. Mellan sex och nio timmar per dygn rekommenderas för en vuxen person, men det är i första hand kvaliteten som räknas.

Annons

Läs även: Somnar du för sent och vaknar för tidigt? Här är anledningen!

Att sova några timmar för lite någon gång ibland är inte hela världen och kan mestadels ”tas igen” under nästkommande natt. Är sömnbrist däremot något du ofta råkar ut för finns det skäl att ta tag i problemet.

Gilla MåBra på Facebook

8 negativa effekter av långvarig sömnbrist:

1. Förkylningar

Studier visar att personer som sover mindre än fem timmar per natt löper större risk att bli förkylda jämfört med personer som sover mer än sju timmar, oavsett bakgrund eller vikt.

2. Magproblem

Att sova dåligt påverkar inte bara ditt psyke, även magen kan ta stryk – med en inflammerad tarm och sura uppstötningar som resultat. Du kan dessutom riskera att utveckla IBS.

Läs även: Så gör du för att råda bot på sömnlösheten

3. Inlärningssvårigheter

För lite sömn påverkar våra hjärnor i högsta grad och kan rubba vår förmåga att minnas och bearbeta intryck och ny information. Vi blir lite dummare helt enkelt.

4. Humörsvängningar

Forskning visar att vi blir mer lättirriterade och oftare drabbas av humörsvängningar när vi har sovit dåligt.

5. Huvudvärk och migrän

Om du har huvudvärk efter en sömnlös natt är det helt normalt. Studier visar nämligen att dålig sömnkvalitet kan leda till migrän och att sömnapné kan orsaka huvudvärk.

6. Minskad sexlust

Att få tillräckligt med god sömn är viktigt för lusten och underlättar kopplingen mellan hjärnans signaler till underlivet. Det har också betydelse för hur ofta vi har sex.

Läs även: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

7. Dålig syn

Det finns ett samband mellan dålig sömn och tunnelseende, att se dubbelt samt att se suddigt. Ju längre du är vaken desto sämre ser du och löper större risk att börja hallucinera.

8. Viktuppgång

Forskare har kommit fram till att vi tenderar att småäta mer och även välja mer kaloririkt när vi inte får vårt sömnbehov tillgodosett. Särskilt tydligt är det på barn.

Källa: Business Insider

Läs även: Så förändras sömnen när vi blir äldre

AV: Mikaela Råberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…