Annons

Annons

8 gånger du går upp i vikt av hormoner

Hormoner stör vin vikt
Det kan ligga mer bakom att du inte går ner i vikt än fel kost och bristande motion. Dina hormoner till exempel. Här listar vi 8 gånger dina hormoner ställer till det för dig – och hur du får bukt med problemen.

Obalans i hormonnivåerna är vi många som upplever – vissa varje dag. Däremot är de flesta dåliga på att lägga märke till det och ännu sämre på att göra något åt det.

En sak som hormonerna kan ställa till med är problem med vikten. Framför allt gör de flesta hormonstörningarna att vi har svårt att gå ner i vikt. Du kan äta och träna hur bra som helst – det kommer ändå inte att synas på vågen!

Annons

Så känner du att du har gjort allt – du följer dieten stenhårt och rör dig varje dag – då kanske det är läge att börja titta på dina hormoner istället. Här listar vi, med hjälp av sajten Prevention, åtta hormonstörningar som kan sabba din viktnedgång.

Gilla MåBra på Facebook

 

1. Hypotyreos

För lite sköldkörtelhormon får kroppen att gå på lågvarv. Du känner dig lat, trött, deppig, har svårt att koncentrera dig och får sämre minne. Känslig hy, torrt hår och naglar som går av är också vanliga tecken.

Och när kroppen går på sparlåga går förbränningen ner och du har lättare att lägga på dig – och svårare att gå ner i vikt.

Misstänker du att du lider av hypotyreos ska du kontakta din läkare och be om en grundlig undersökning. Skriv ner dina symptom – de kan även vara tecken på andra problem än sköldkörteln.

Symptomlista: Har du fel på sköldkörteln

 

2. Insulinöverskott

Insulin är ett livsviktigt hormon, vars främsta uppgift är att transportera socker i blodet runt till cellerna där det kan användas som energi eller lagras om fett.

Anledningarna till överskott av insulin kan vara många. De flesta har med kosten att göra: För mycktet snabba kolhydrater i som av processerna mat, läsk och annat vitt socker, för lite protein, fibrer och bra fetter. Även stress påverkar negativt på insulinhalten.

Insulinöverskott kan visa sig genom, svettningar, yrsel, allmän svaghet, oro, irritation och ojämn hjärtrytm, bland annat. Tyvärr är många av symptomen sådana som också får kroppen att reagera med hunger, vilket skapar en ond cirkel sonkan leda till övervikt och diabetes.

Bli pigg och smal med hormonell balans!

 

3. Serotoninobalans

Serotonin är hormonet som styr bland annat sömn, känslor, minne, aptit och kroppstemperatur.  När vi känner oss nere är det naturligt för oss att få ett ökat sug efter sötsaker – som stimulerar serotonin.

En av de största bovarna bakom serotoninobalans är stress – varför det är ett växande problem i dag.

För att boosta din kropps serotoninnivåer behöver du: Solljus, äta rätt mängd proteiner, vitaminer och mineraler, få motion och sova ordentligt.

 

4. För mycket kortisol

Kortisol är vårt stresshormon – och det ökar när vi känner oss stressade, oroliga, deprimerade, har ångest eller posttraumatisk stress. Problem med magen, som till exempel IBS, kan också verka för ett kortisolöverskott.

Effekter av för mycket kortisol är överdriven hunger, minskad förbränning, ökat magfett och muskler som förtvinar! Me danar ord: Ta tag i stressen innan den gör dig svag, tjock och sjuk.

 

5. Obalans på grund av inflammationer

Problem som IBS, allergier, autoimmuna sjukdomar, artros, astma, eksem, huvudvärk, depression och hörselskador är alla relaterade till kroniska inflammationer – som pekas ut som grundorsaken till övervikt och för tidigt åldrande.

2007 hittade forskare vid Harvard University fynd som tyder på att kronisk inflammation och insulinöverskott  är de största bovarna bakom det ökande antalet typ 2 diabetiker och fetma i Nordamerika.

 

6. Extra östrogen

Forskare har kommit fram till att för mycket östrogen kan vara lika stor anledning till fetma som dålig kost och bristande motion.

Det finns två anledningar till att kroppen har för mycket östrogen i sig. 1. kroppen producerar själv för mycket av hormonet. 2. vi får i oss det från vår omgivning, till exempel mat som besprutats med bekämpningsmedel och råvaror som hormonbehandlats.

Kvinnor som inte har kommit i klimakteriet kan uppleva PMS, svårigheter att gå ner i vikt och fett som lägger sig kring höfterna.

Kvinnor efter klimakteriet och även män med för mycket östrogen upplever minskad sexlust, minnesförlust, depression, minskad muskelmassa och ökad mängd fett på kroppen.

 

7. Klimakteriet

När kvinnor kommer i klimakteriet är det inte bara östrogenet som minskar – detsamma gäller progesteron, testosteron och DHEA, vilket visar sig i att hy, hår och ögon blir torrare samt sexlusten minskad. Och ofta ett ökat midjemått.

Fler vanligt tecken på att du kommit i klimakteriet är vallningar, sömnsvårigheter, huvudvärk, ojämn hjärtrytm, sämre minne och koncentrationsförmåga, inkontinens, torra slemhinnor, depression, oro och lättirritation.

Går den här fasen inte över eller är outhärdlig går det att få hjälp hos en läkare.

 

8. Lågt testosteron

Testosteron hjälper oss med sexlust, bentäthet, bygga muskelmassa, stryka, motivation, minne och fettförbränning – bland annat. Om nivåerna är låga lägger många på sig fett och tappar muskelmassa, även om man fortsatt äter och tränar bra.

Några saker som kan leda till låga testosteronnivåer är stress, åldrande och övervikt. Man har också hittat samband mellan ingredienser i kosmetika, tvål och plast och minskar testosteronhalt.

Det kan leda till depression, fetma, benskörhet, hjärtsjukdomar och till och med död, menar forskaren Mitchell Harman vid University of Arizona College of Medicine.

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…