BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

7 tankesätt som kan hjälpa dig när sötsuget slår till

29 jun, 2017 
Du kan jobba förebyggande mot sötsuget genom mellanmål och bra sömn med mer – men när det väl slår till gäller det att tänka "rätt". Här är sju exempel på tankar du behöver byta ut NU!
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Är du sugen på något sött och gott? Det är helt naturligt, inget som tyder på dålig karaktär eller brist på självdisciplin. Eftersom hjärnan får energi av glukos, det vill säga socker, gillar den att vi petar i oss kolhydrater – gärna så snabba som möjligt!

Sockerkicken som du får när du sätter tänderna i ett frasigt wienerbröd är hjärnans sätt att belöna dig för din insats att förse den med bränsle. Belöningens söta eftersmak är en garanti för att du ska vara lika tjänstvillig nästa gång.

Läs också: Metoden som lär dig ta kontroll över sötsuget

För att undvika sockersuget är de bästa tipsen att inte låta dig bli hungrig, att äta näringsrik mat, inte stressa, sova ordentligt och att träna.

Men om det slår till ändå behöver du sätta stopp där och då – och då finns det några saker du kan tänka för att göra det lättare att säga nej.

Här nedan är sju tankar som kan hjälpa dig besegra sötsuget. Och här är sju vanliga problem när du försöker sluta med socker.

Annons

1. När det bjuds på sötsaker

Då: ”Om jag inte tar en bit nu så kommer jag antagligen att äta mer senare.”

Nu: ”Det är ett val jag gör – inte en uppoffring.”

Att välja bort någonting kan ibland vara en kamp. Men om du istället blir medveten om att det är DU som väljer detta, och att det inte är någon uppoffring blir valet mycket enklare.

2. När du ”förtjänar” det efter en jobbig dag

Då: ”Jag förtjänar något gott nu efter den här dagen som jag har haft.”

Nu: ”Jag förtjänar omtanke – inte kalorier.”

Många använder mat som tröst när de känner sig nedstämda eller stressade. För tyvärr fungerar det. Mat ökar tillfälligt lyckohormonet dopamin i kroppen vilket gör att vi för stunden känner välbehag. Men behöver du verkligen maten?

Välbehaget kommer att försvinna lika snabbt som det kom, och egentligen var det inte kalorier du behövde. Kanske behövde du vila, återhämta dig, läsa en bok, yoga, kramas, prata med en vän eller motionera för att få upp dina naturliga nivåer av lyckohormonerna. Så nästa gång du ”förtjänar” något – tänk efter vad det är som du egentligen behöver för att må bra.

Annons

Läs också: Stor guide: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

3. Kalas, högtider och andra speciella tillfällen

Då: ”Det är ju faktiskt ett speciellt tillfälle.”

Nu: ”Speciellt tillfälle betyder inte att man borde äta onyttigheter i mängder.”

Fyller du år? Ja, då kan du väl äta en bit tårta. Men det betyder inte att det du ska äta flera bitar eller massor av bullar och kakor också. Ofta försvinner dessutom tillfredsställelsen med varje ny kaka eller tårtbit.

Istället för att äta i mängder – försök att lära dig tekniken för att njuta till fullo av den bit du tar. Detta med hjälp av ”mindfulness-eating”. Då får du största möjliga njutning, utan överdriven mängd kalorier och påföljande matkoma.

4. Sötsuget som plötsligt dyker upp

Då: ”Jag måste lyssna på min kropp – och nu vill den ha glass.”

Nu: ”Vad min kropp säger att den vill ha är kanske inte vad den egentligen behöver.”

Försök att tänka att hunger är kroppens sätt att tala om för din hjärna att du behöver mat – medan sug efter något speciellt bara förslag på vad du ska äta. Så nästa gång din kropp säger att du är sugen på något – försök att ta reda på om du verkligen är hungrig – och ge då kroppen lite riktig mat!

Annons

Läs också: Sockerberoende? Så övervinner du sötsuget!

5. När du ser någon äta något sött

Då: ”Om hon som är smal kan äta en brownie så kan jag också göra det.”

Nu: ”Jag behöver bara äta det som är rätt för just mig.”

Vi har ett beteende som får oss att vilja äta det som andra äter. Men du vet inte om det var den enda sötsaken hon äter den här veckan, eller om hon bor på gymmet, eller om hon har en ovanligt hög ämnesomsättning. Och det ska inte spela någon roll – för du behöver bara äta vad just du behöver äta – bry dig inte om andra. Försök istället hitta en hälsosam förebild du kan följa – någon som inspirerar dig att göra hälsosammare val i livet.

6. När du äter massor av sötsaker och inte kan sluta

Då: ”Det är ändå kört nu.”

Nu: ”Ingenting är förstört. Nu behöver jag istället träna på att njuta av en bulle – utan att behöva ta en till.”

För nej, inget blir förstört. Det är helt okej att äta allt, bara inte i för stora mängder, eller alltför ofta.

Annons

Känner du att du tappar kontrollen när du äter? Då kan du lida av en hetsätningsproblematik. Det är tyvärr mycket vanligt idag, med skeva skönhetsideal, strikta dieter och förbud. Hetsätning kan även komma av att du inte äter tillräckligt under dagen. Den bästa behandlingen mot hetsätningsproblematik är att sluta banta och att gå i kognitiv beteendeterapi – gå till din vårdcentral och be om en remiss!

Läs också: Bli av med sötsuget – Här är 10 knep

7. När du ”ändå ska nystarta på måndag”

Då: ”Jag börjar om på måndag istället”

Nu: ”Jag tar hand om mig själv nu – och unnar mig själv senare”

Vi är väldigt ofta optimister när det handlar om oss själva i ett framtidsperspektiv. Och vi lägger väldigt många måsten och hårda krav på denna framtidsperson. Men vi glömmer ofta att det är dina val i nuet som betyder något. Så istället för att skjuta på förändringarna – välj att göra dessa saker nu, och nu, och nu!

Källa: Fitness Magazine Foto: IBL

Farväl sötsug – 12 steg till avgiftning!

Läs också: Farväl sötsug – 12 steg till avgiftning!

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons