Annons

Annons

7 skandinaviska designklassiker som vi fortfarande vill ha

7 skandinaviska designklassiker som vi fortfarande vill ha
Det är något visst när det kommer till Skandinavien och inredningsdesign. Under årens lopp har det duggat tätt med formgivare som har tagit fram omåttligt populära föremål. Här är några av våra favoriter.
Bruno Mathsson, Stig Lindberg, Lisa Larson, Hans Agne Jakobsson, Josef frank och Arne Jacobsen – vi har dem alla att tacka för den skandinaviska designen.

Bruno Mathsson, Stig Lindberg, Lisa Larson, Hans Agne Jakobsson, Josef Frank och Arne Jacobsen – vi har dem alla att tacka för den skandinaviska designen.

En fåtölj av Arne Jacobsen eller ett kuddfodral av Josef Frank kan verkligen lyfta ett helt rum, och trots att designen kom till för mer än 50 år sedan kan de fortfarande få ett rum att kännas mer modernt än någonsin. Här nedan kan du se några av de historiska favoriterna som fungerar lika bra nu som då.

Arne Jacobsens Ägget

Foto: Republic of Fritz Hansen

Arne Jacobsens klassiska fåtölj, Ägget, nu och då. Foto: Republic of Fritz Hansen

Annons

Den danske arkitekten Arne Jacobsen designade fåtöljen Ägget som en del i inredningen till SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958. Tillverkare av stolen var Fritz Hansen, och stolen består av en stoppning av skumgummi på ett formgjutet glasfiberskal som monterades på aluminiumram. Jacobsen har även levererat möbelklassiker som den trebenta stolen Myran, något som han prisade för på Grand Prix i Milano 1957.

Hans Agne Jacobssons lampor

Det här är bara en av alla Hans Agne Jakobssons lampor som har skapat ha-begär hos svenskarna genom åren.

Det här är bara en av alla Hans Agne Jakobssons lampor som har skapat ha-begär hos svenskarna genom åren. Foto: Berg Gallery

Gilla MåBra på Facebook

Hans Agne Jakobssons lampor har blivit kända för sitt rogivande och dämpade ljus. På 50- och 60-talet var hans moderna mässingsarmaturer omåttligt populära, och än idag är de eftertraktade samlarobjekt. Jakobsson föddes på Gotland och var under en period assistent åt Carl Malmsten. Han avlade arkitektexamen i Göteborg och arbetade som industridesigner på General Motors innan han slog dig ner i Markaryd och fokuserade på sin egna armaturfabrik.

Josef Franks mönster

Josef Franks mönster på tapeter och textilier har förgyllt många svensk hem genom åren. Foto: Svenskt Tenn

Josef Franks tapeter och textilier har förgyllt många svenska hem genom åren. Foto: Svenskt Tenn

Den extremt produktiva formgivaren Josef Frank lämnade efter sig 2000 möbelskisser och 160 textilmönster till Svenskt Tenn som han arbetade för efter att ha tvingats fly från Wien undan nazismen på 30-talet. Han hyllade det hemtrevliga och färgglada och avskydda stålrörsmöbler och enfärgade ting, något som inte är svårt att förstå när man ser hans naturnära och händelserika mönster.

Lisa Larsons keramik

Till höger ser vi en av Lisa Larsons klassiker

Till höger ser vi en av Lisa Larsons klassiker ”Samhällsdebatten”. Så populär att den säljs för uppåt 45 000 kronor på auktion. Foto: Bukowskis Market

Den folkkära konstnären Lisa Larson har lockat samlare över hela världen. Hon har blivit särskilt populär i Japan där man 2014 höll en utställning med hennes verk – på bara två veckor kom fler än 70 000 besökare. Mellan 1954 och 1980 var hon verksam vid Gustavsberg och arbetade där med Stig Lindberg. Bland hennes mest välkända verk finns Lilla och Stora Zoo, ABC-flickorna (till vänster i bild) och Noaks Ark. Samhällsdebatten (till höger i bild) och Pippi tillhör de mest eftersökta modellerna.

Bruno Mathssons fåtöljer

Bruno Mathssons fåtöljer Karin och Jetson gjorde i samarbete med Dux på 60- och 70-talet. Foto: Dux

Bruno Mathssons fåtöljer Karin 73 och Jetson gjordes i samarbete med företaget Dux på 60- och 70-talet. Foto: Dux

Bruno Mathssons möbler tycks bara bli trendigare med åren. Mannen från Värnamo tog hela världen med storm med sina funktionalistiska ideal. Under sin verksamma tid (1930- till 80-talet) var han den internationellt sett mest kända svensken i designsammanhang.

Carl Malmstens möbler

Carl Malmsten. Foto: Malmstensbutiken

Carl Malmstens soffa Samsas är en 60-talsfavorit som har sitt ursprung i fåtöljen Konsert, som han ritade för Konserthuset 1923. Foto: Malmstensbutiken

Carl Malmstens möbelhantverk baserades på lokala råvaror och traditioner, och för honom var det viktigt att de kunde nå en bred publik vilket höll priserna nere. Han möbler var nätta, eleganta och bekväma – och till skillnad från Bruno Mathsson så rasade han mot funkis-idealen.

Stig Lindbergs porslin

Stig Lindberg. Foto: Bukowskis Market

Stig Lindbergs servis Berså tillverkades mellan 1961 och 1974 men var så omåttligt populär att man återupptog produktionen år 2005. Foto: Bukowskis Market

Svensken Stig Lindberg var under många år konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik där han först anställdes som 20-åring. Han var även industridesigner och lärare på Konstfack. Lindbergs mest kända mönster är porslinssamlingen Berså (bilden) som än idag är eftertraktat bland samlare. Han illustrerade även barnböcker, bland annat Lennart Hellsings Krakel spektakel.

Källor: Arne Jacobsen, Sydsvenskan, Svenskt Tenn, Mathsson, MalmstenRöhsska museet

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…