Annons

Annons

7 sätt du saboterar för vännen som vill gå ner i vikt

Är du den som ständigt lägger krokben när en vän eller kollega vill gå ner i vikt? Det kan vara medvetet eller omedvetet – eller ett sätt att dämpa din egen missnöjdhet.


Att verkligen bestämma sig för att gå ner några kilo är ett stort steg som kräver förändring i rutiner, och att säga nej till sånt man annars säger ja till.

Frestelserna i vardagen är många, och stöd och förståelse från omgivningen kan underlätta viktresan en hel del. Men tyvärr är det vanligare att de som vill gå ner i vikt möts av ifrågasättanden och MER frestelser.

Annons

Här är sju saker många av oss gör i bästa välmening när vi försöker vara bra vänner, men som saboterar det hårda arbetet för vännen som tänker på sin vikt.

Läs också: Hormoner som stoppar när du vill gå ner i vikt

 

Du säger att ”hen är fin som hen är”

Det må vara sant – men alla viktresor handlar inte bara om att ”vara fin”. Men inte heller handlar alla om liv eller död – utan kanske om fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Det är inte din sak att döma om din vän får gå ner i vikt eller ej, därför är det onödigt att slänga ur sig en kommentar som kanske får vännen att känna sig förlägen. Orden kan också få personen att känna skuld över att vilja förändra det som du tycker är ”fint”, enligt Allison Tibbs, personlig tränare och nutritionsexpert i San Fransisco.

Försök istället att fråga VARFÖR personen i fråga vill gå ner i vikt, för att öka din egen förståelse och hitta ett sätt att stötta.

 

Du föreslår alltid en ny restaurang

Visst, det är smidigt att ses över en middag för ”vi måste ju ändå äta” och efter jobbet är det smidigare att mötas på en restaurang än att åka hem till någon och laga mat. Har ni båda familj krävs dessutom oftast en annan mötesplats än hemmet för att få lite riktig kompistid.

Men om du vet att din vän tänker på vikten just nu kan du ju försöka vara omtänksam och kolla in menyn innan du föreslår restaurangen. Finns det hälsosamma alternativ? Är det bara en massa flottiga lockelser på menyn?

Ge polaren en chans att välja något annat, och bli inte sur om hen tackar nej helt och hållet till att äta ute.

Läs också: Ursäkterna som förstör din viktnedgång…

 

Du beställer för hela bordet

Är ni ett gäng som går ut för att äta tapas eller andra smårätter? Härligt och gott! Men tänk gärna på att beställa in mat som även den som vill vara nyttig kan bli mätt på.

Någon enstaka gång med friterade bläckfiskringar och räkor i vitlöksolja gör väl inget – men händer det ofta kan det sätta käppar i hjulet för den som vill gå ner i vikt. Då är risken antingen att du bidrar till att din vän inte når sina mål, eller att den vännen väljer att inte följa med för att hen vet hur det blir…

 

Du uppmuntrar fusk

Med kommentarer som ”men du är ju alltid så duktig” eller ”bara smaka, bara en bit” lägger du bara över skuld på din vän, och får det att verka som att hen är så tråkig som är nyttig jämt. Skuld som du kanske egentligen känner själv för att du inte är lika duktig.

Det blir inte lättare för din vän att göra de nyttiga beslut hen behöver om du håller en nybakad brownie under näsan på personen. Inse att ett nyttigt leverne inte behöver vara tråkigt och att du inte är snäll som erbjuder ett alternativ.

Ett nej är ett nej, även när det kommer till mat. Försök inte pracka.

Läs också: 8 smarta strategier för att behålla din drömvikt

 

Du fyller på vinglasen

Ett av de mest förrädiska sätten att få i sig dolda kalorier är genom alkohol. Men sitter ni och har en sådan där underbar tjejsnackskväll som du aldrig vill ska ta slut är det lätta att glasen på något magisk sätt aldrig blir helt tomma.

Självklart är det upp till vännen att säga stopp när gränsen är nådd, men du kan ju ändå visa att du tar hänsyn till hennes mål och fråga ”vill du ha mer vin?” istället för att bara ösa på.

Försök heller aldrig pressa någon att dricka alkohol om personen valt att ha en vit kväll. kanske kan du inspireras istället? Ni kan ha minst lika roligt utan alkohol.

 

Allt socialt umgänge kretsar kring mat

På vardagar när vi ses äter ni middag ihop, på helgen ses ni för lunch, och när det är Mello eller match på tv handlar allt om snacksen. När ni än ses är det kring mat – och gott ska det vara.

Men måste det vara så? Kan ni inte ses och ta en promenad eller shoppingrunda eller träna ihop? Eller varför inte göra ett kreativt projekt tillsammans? Visst, man måste äta varje dag – men det finns tid för annat också under dygnets 24 timmar.

Hitta på något som ni båda kan njuta av!

Läs också: Sallad – fem bovar som gör den onyttig

 

Du tror inte att det går

Kanske har din vän pratat i flera år om att gå ner i vikt – kanske så länge ni känt varandra. Antagligen är det här inte första gången hen testar en diet – ”och antagligen inte sista” tänker du.

Visst, det kan vara lätt att tänka att det är bara ”en gång i mängden”, och att tappa tron på kompisens förmåga att nå sina mål. Kanske VILL du inte riktigt att det ska gå heller – för då blir du ju kvar, likadan som alltid medan kompisen är sitt nya, friska, snygga jag. Men vad du än tycker och tänker om att din vän vill gå ner i vikt så gäller det klassiska uttrycket: Har du inget snällt att säga – säg ingenting alls.

Kan du inte stötta din vän och peppa hen att nå sina mål, då kan du åtminstone håll dina negativa tankar för dig själv!

Inspiration: Prevention

Foto: Thinkstock

 

Forskare: Därför har vissa svårare att gå ner i vikt

Läs också: Forskare: Därför har vissa svårare att gå ner i vikt

 

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…