Annons

Annons

7 saker du aldrig ska säga till dig själv

Negativa, självkritiska budskap är vanliga – men skadliga! Se upp med de här 7 vanliga tankarna som sänker din självkänsla.

Alla människor tänker självkritiska tankar. Vi dömer och klandrar oss själva, känner oss otillräckliga och skäms över hur vi ser ut och vilka vi är.

– Det hänger ihop med helt naturliga överlevnadsmekanismer och ingen kan komma undan det. Även de som har gott självförtroende klandrar sig själva, även om det kanske inte sker så ofta. Så det är inget fel på oss för att vi är självkritiska, det är bara ett uttryck för att vi är mänskliga, säger livscoachen Karin Isberg.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Här är 7 vanliga saker vi säger till oss själva – som vi borde sluta med på en gång!

1. ”Jag är ett hopplöst fall”
– När vi tänker att vi är hopplösa fall glömmer vi bort att vi hela tiden utvecklas och förändras. Du är inte samma person idag som du var för ett år sedan, och du är inte samma person idag som du kommer att vara om ett år från nu. Oavsett var vi befinner oss just nu, och vad vi tycker om oss själva, kommer vi alltid att utvecklas. Den möjligheten kan vi ta vara på, säger Karin Isberg.
Säg istället: ”Från och med nu vill jag mer ansvar för min egen utveckling. Jag vill utmana mig själv, prova nya vägar och testa om jag är bättre än vad jag hittills har trott.”

Läs mer: Metoden som gör dig nöjd med dig själv

 

2. ”Jag duger inte”
– Den här tanken är ett uttryck för att vi kopplar vårt värde som människor med vad vi åstadkommer. Vi tror att om vi presterar bra så är vi bra och om vi presterar dåligt så är vi dåliga. Det leder till att vi ställer orimliga krav på oss själva och tror att vi alltid måste se perfekta ut och leva perfekta liv. Det går så klart inte.
Säg istället: ”Jag vill göra mitt bästa, men jag nöjer mig med att det blir tillräckligt bra. Även om jag inte är perfekt blir jag omtyckt ändå.”

Läs mer: Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla


3. ”Jag är ful”

– Det har visat sig att de som accepterar sitt utseende tar bättre hand om sig själva. Till exempel äter mer hälsosamt, rör på sig och tar sig tid för vila. Det här handlar inte om att man måste tycka att man är snygg, utan bara att man accepterar sin kropp precis så som den är.
Säg istället: ”Min kropp är helt okej. Den har sina skavanker, men jag accepterar att det är så här jag ser ut.”

Läs mer: Hemligheten som gör dig lyckligare


4. ”Jag är en bluff”

– Det här är ett klassiskt sätt att förminska sig själv, säger Karin Isberg. Vi tror att våra kunskaper och erfarenheter inte är betydelsefulla. Vi kan ingenting och förr eller senare kommer vi att avslöjas. Det innebär också att vi idiotförklarar andra, eftersom vi tror att vi har lurat dem.
Säg istället: ”Jag har faktiskt lärt mig något i livet. Att jag är där jag är just nu, är för att andra ser det jag kan och sätter värde på det.”

Läs mer: Stärk din självmedkänsla – steg för steg


5. ”Jag får inte göra andra besvikna”

– Det här är en tanke som leder till att vi beter oss självuppoffrande. Vi säger ja till sådant som vi inte vill, tar på oss mer än vi orkar och går med på sådant som vi inte mår bra av. Det vill säga att vi gör mot oss själva det som vi aldrig skulle göra mot andra.
Säg istället: ”Alla människor har rätt att säga nej och att ta hand om sina behov. Det inkluderar också mig. Jag ingår i begreppet ’alla människor’.”

Läs mer: Lär dig sätta gränser – och bli lyckligare

 

6. ”Alla snackar skit om mig”
– När vi tror att andra snackar skit om oss brukar det leda till att vi förminskar oss själva. Vi blir rädda för att göra bort oss, drar oss undan, vågar inte uttrycka våra åsikter och är hela tiden på vår vakt. ”Vad tycker andra om mig nu, sade jag något dumt, gjorde jag något dumt?” Men sanningen är ju att vi alla fokuserar mest på oss själva, inte på andra, säger Karin Isberg.
Säg istället: ”Andra människor är upptagna med att tänka på sig själva och hur de upplevs, de tänker inte så mycket på mig som jag tror att de gör.”
Läs mer: Testa dig själv: Är du en högkänslig HSP-person?

 

7. ”Jag kommer att misslyckas”
– Alla människor misslyckas ibland, så är det bara. Det som blir tokigt är när vi blandar ihop att misslyckas med att vara misslyckad. Då vågar vi inte chansa och ta vara på våra möjligheter. Om vi ser misslyckanden som en naturlig del av livet, och som inte har någonting alls att göra med hur vi är som personer, blir vi modigare.
Säg istället: ”Ett misslyckande är bara ett försök som inte räckte hela vägen fram. Det säger ingenting om vem jag är som människa.”

Läs mer: Testa dig själv: Är din oro normal eller inte?

 

Hur kan man tänka för att bli mindre självkritisk?

– Det viktigaste är att komma ihåg att självkritik, klander och dömande bara är tankar – och tankar finns bara i vårt huvud. De är inte sanningen, hur verkliga de än känns. Vi är faktiskt inte fula, hopplösa fall som andra snackar skit om – även om det känns så ibland, säger Karin Isberg.

Karin tipsar om att du försöka påminna dig själv om det när du märker att du tänker självkritiska tankar: ”Det här är bara en tanke. Den känns verklig, men den är inte sann.”
– Sedan kan du – om man vill – prova att tänka en mer stärkande tanke och se vad som händer då, säger hon.

 

 

LÄS MER:

Träna din hjärna att stressa mindre

lyckligare-liv

Din hjärna är anpassningsbar och det bör du utnyttja! Så här lär du hjärnan att göra dig gladare och mer tillfreds.
Läs mer: Träna din hjärna att stressa mindre

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

trött

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

 

Därför kan du inte lägga ifrån dig mobilen

mobilberoende

Vi mejlar, sms:ar, Facebookar och Instagrammar som aldrig förr. Har du också blivit beroende av din mobiltelefon?
Läs mer: Därför kan du inte lägga ifrån dig mobilen

BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…