Annons

Annons

7 julklappsregler som ALLA borde känna till!

Hur hanterar man en gåva av någon man själv inte köpt till? Och vad säger man om tröjan är för liten? Här är 7 julklappsregler!

Föreställ dig att du får ett klädesplagg i fel storlek. När du ber om kvitto blir givaren förolämpad. Vems är felet, ditt eller givarens? De flesta etikettexperter är faktiskt överens om att skulden kan läggas på givaren.

Annons

Den amerikanska presentexperten Leah Ingram har listat ett par punkter till vuxna för en enklare julklappsutdelning.

Läs också: Så fixar du snyggaste klapparna i jul

 

7 enkla riktlinjer för att undvika pinsamma situationer på julafton:

Gilla MåBra på Facebook

1. Ge bara dem du känner väl
Tänk inte: ”Du ger, därför ger jag”. Fundera i stället över er relation. Har det gått mindre än ett år sedan ni sågs senast? Gav ni varandra födelsedagspresenter? Om svaret är nej på båda frågorna kan du med gott samvete stryka personen från din julklappslista.

Present

2. Köp inte för dyrt
Extravaganta presenter kan få mottagaren att känna sig förminskad för att han eller hon själv inte har köpt, eller inte har ekonomi för att köpa, lika dyrt. Presenten kan uppfattas som ett tecken på att du förväntar dig en dyr gåva i gengäld. Det lilla uppskattas ofta mer.

Present

3. Inkludera alltid kvittot
Varför göra det onödigt svårt för mottagaren om denne skulle behöva byta gåvan på grund av fel storlek eller redan har prylen? Nej, undvik ömsesidigt sårade känslor genom att alltid inkludera ett kvitto till presenten.

Present

4. Köp till par i stället för två individer
När någon lever i en relation är det helt okej att köpa en gåva till paret i stället för till varje individ. Om du inte känner den ena tillräckligt väl för att trolla fram en lyckad julklapp kan denna regel vara till stor hjälp. Den gemensamma presenten är också en gest som visar att du stöttar dem som en lycklig enhet.

Present

5. Uppskatta tjänster genom extra betalning
Ibland vill vi önska vår frisör, hundvakt eller barnvakt en god jul men har inte tid att köpa en passande present, eller vet inte ens vad som skulle passa. En bra tumregel är då att i stället lägga till några slantar på betalningen för tjänsten och säga: ”God jul från mig till dig!” Högt värderat jobb brukar alltid uppskattas.

Present

6. Det är okej att ge vidare
Att ge en present vidare som vi fått av någon annan är inte bara okej, det är till och med smart, menar etikettexperter. Ljus, servetter, chokladkartonger och vinflaskor är perfekt lämpade gåvor för detta. En varning dock: Nyckeln till god återgivning är att ta bort alla spår av den ursprungliga givaren – och att hålla reda på vem man fått vad av!

Present

7. Återgälda eventuellt till nyår
Om du sitter med en julklapp från en person som du verkligen inte trodde du skulle få något av, och du faktiskt uppskattar presenten, kan du använda nyår som återgäldning. Överlämna då en flaska champagne eller dylikt med en lapp där du tackar för gåvan och önskar ett gott nytt år!

Läs också: Därför köper vi så vansinnigt mycket julklappar

Varför köper vi så mycket julklappar?

Läs också: Därför köper vi så vansinnigt mycket julklappar

 

Källa: Woman´s Day
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…