Annons

Annons

65 000 svenskar är beroende av läkemedel

Läkemedelsberoende är den näst största beroendeformen i Sverige, efter alkohol.

Enligt en ny utredning är 65 00 svenskar beroende av läkemedel. Den höga siffran gör läkemedelsberoendet till den näst största beroendeformen efter alkohol.

Regeringens särskilde utredare, Gerhard Larsson, kommer att lägga fram utredningen i april – och i samband med den kommer han att föreslå en lagändring som tvingar sjukvården att ta ett större ansvar för det problem som han menar att de själva varit med och skapat, skriver Aftonbladet.

Annons

– Jag ser tre tänkbara orsaker till att en person fastnar i ett läkemedelsberoende. Ett: Den behandlande läkaren gör fel och skriver ut fel medicin eller medicin även efter att patienten inte behöver den längre. Två: Patienten beter sig själv fel och går till olika läkare och får flera recept utskrivna. Tre: Patienten handlar läkemedlen över internet. Det problemet är svårt att komma åt, säger han till tidningen.

I dag saknar många landsting program för läkemedelsavvänjning – något Gerhard Larsson vill ändra på.

– Det är mycket bekymrande. Det som behövs är att vårde tar ett ansvar, vare sig de själva är orsaken eller inte. Vi behöver rusta vårde i Sverige för detta. Det behövs mer kompetens och organisation, säger han till Aftonbladet.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Har du någon erfarenhet av läkemedelsberoende? Skriv och berätta i kommentarsfältet nedan.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…