Annons

Annons

6 sätt att öva upp din självmedkänsla!

Lär dig att ta hand om dig själv – och bli bättre på att ta hand om andra. Genom de här enkla övningarna kan du bli ett bättre stöd både för dig själv och för dem som står dig nära.

Är vi inte i kontakt med vår egen sårbarhet får vi svårt att känna empati, och reagerar med förakt när andra har det jobbigt och behöver stöd. Det beror på att vi blir påminda om vår egen rädsla för våra egna ”svagheter”. Och det vill vi skydda oss ifrån. Är vi dömande gentemot oss själva behandlar vi alltså andra likadant. På köpet hindrar vi oss själva från att ha kärleksfulla, varma relationer.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Läs även: Psykologen: 3 tecken på dålig självkänsla

Christina Andersson är legitimerad psykolog och forskare på Karolinska institutet. Hon tycker att det är viktigt att man arbetar med sin självmedkänsla och har utarbetat ett antal effektiva övningar för dem som behöver ta bättre hand om sig själva – när de behöver det som mest.

6 sätt att öva upp din självmedkänsla

1. Gör avslappningsövningar.
Slappna av i kroppsdel efter kroppsdel. Lägg handflatorna mot magen eller låren, och föreställ dig hur värmen sänder lugn och ro till hjärnan. Visualisera hur du stryker med handen över pannan och håret. Känn värmen du ger dig själv.

2. Fokusera på dina andetag.
Känn hur andningen möter kroppen. Föreställ dig att du andas in värme och omtanke. När du andas ut låter du kroppen slappna av.

Läs även: Test: Hitta dina styrkor – och stärk självkänslan

3. Fråga dig själv: Vad vill jag?
Många av oss är ovana att fokusera på vad vi vill och behöver. Börja med små situationer i vardagen: Vill du dricka en kopp kaffe, som du brukar, eller kanske hellre ta en kopp varm choklad just i dag? Genom att ta kontakt med dina behov visar du dig själv att du tycker om dig själv.

4. Tillåt dina tankar och känslor.
Ofta försöker vi komma undan jobbiga känslor genom att ha fullt upp, träna extremt mycket, äta godis eller fokusera på yttre mål. Använd avslappningen och andningen för att skicka värme och omtanke så att du orkar stanna kvar i, och acceptera, det som är. Och vara mer förlåtande gentemot dig själv.

5. Var med omtänksamma människor.
I mångt och mycket skapar vi vår självbild i samvaron med andra. Prioritera att träffa människor som uppskattar dig och ger dig energi. Fokusera på mötet, vad ni pratar om, vad ni gör. Försök ta emot andras vänlighet och omtanke. Ha tillit till att de vill dig väl. Har du ingen i din närhet som kan ge dig det här, så jobba mer med övningen där du ger dig själv värme. Och försök hitta nya varma och vänliga bekantskaper.

Läs även: 4 saker du aldrig ska göra efter ett uppbrott

6. Självomhändertagande ger energi.
Vad är självomhändertagande för dig? Att vara med andra, att vara ensam, låta tankarna komma och gå, jobba i trädgården, se en film? Att ge sig själv återhämtning – det vill säga aktiv vila av olika slag som ger oss energi, är oerhört viktigt för hur vi mår.

Vill du göra övningarna mer ingående? Ladda ner Christina Anderssons gratis-app Compassion Lifestyle – på App Store.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…