En del av

6 mindre goda råd du ger till ditt barn – utan att veta om det

05 dec, 2017 
AvMalin Ny
Dessa råd kan du ge dina barn.
Du menar väl, men resultatet av dina "goda råd" kan bli ett annat än du tänkt dig. Här är sex råd du inte bör ge till dina barn enligt experten – och vad du bör säga istället.
Annons

De flesta föräldrar vill att deras barn ska lyckas i livet och kommer därför med råd i all välmening. Men alla råd är inte av godo. Det menar Emma Seppälä, forskningschef på Stanford University, som säger att vissa råd faktiskt kan ha motsatt effekt.

Seppälä, som även har författat boken Happiness track, listar här några av de sämsta råden du kan ge till dina barn – och vilka tips du borde ge istället.

1. ”Fokusera på framtiden”

Det du borde säga: ”Lev, och arbeta, i nuet”

Att enbart fokusera på framtiden, till exempel att få bra betyg för att få en bra utbildning, resulterar ofta i ångest och rädsla. En aning stress kan vara bra för motivationen, men långvarig och kronisk stress försämrar hälsan och kan till och med påverka minnet och uppmärksamheten. Att fokusera på framtiden för mycket kan i slutändan leda till en sämre prestation.

2. ”Stress är oundvikligt”

Det du borde säga: ”Lär dig att hantera stress”

Annons

Idag upplever barn ångest i allt yngre åldrar och många oroar sig över betyg och skolan. Ofta får barn idag höra att stress är oundvikligt för att nå framgång men istället bör barnen få lära sig hur man hanterar stressiga situationer, menar Emma Seppälä. Till exempel genom meditation, yoga och andningsövningar.

3. ”Håll dig sysselsatt”

Det du borde säga: ”Lär dig att ha tråkigt”

Många barn har scheman fyllda med olika aktiviteter idag, mycket på grund av att vi ofta värderar högintensiva känslor som spänning framför känslor som lugn. Forskning visar dock att våra hjärnor kommer på nya och smarta idéer när vi tar det lugnt och inte fokuserar på någonting alls. Vi behöver inte undvika att utmana våra barn, absolut inte, men det kan vara en bra idé att dra ner på aktiviteterna och låta barnen få tid över för självständig lek och dagdrömmar.

4. ”Använd dina styrkor”

Det du borde säga: ”Våga misslyckas”

Annons

Föräldrar tenderar att identifiera sina barn efter deras styrkor och de aktiviteter som kommer naturligt till dem. En förälder kan till exempel beskriva sitt barn som en ”idrottskille” eller ”mattetjej”. Forskning från Stanford University visar att det tankesättet placerar barn i olika fack och gör att barnen i mindre utsträckning vågar testa nya saker. Säg istället till barnen att de kan lära sig allt – om de bara vågar prova.

5. ”Var medveten om dina svagheter”

Det du borde säga: ”Var snäll mot dig själv”

Att vara självmedveten är förstås viktigt, men många föräldrar lär sina barn att vara självkritiska. Forskning om självkritik visar att du genom att vara det fokuserar på det som du tycker är ”fel” på dig själv, vilket i längden gör att du får sämre självförtroende. Det i sin tur gör att du blir rädd för att misslyckas, vilket gör att du presterar sämre, ger upp lättare och tar sämre beslut. Istället för att uppmuntra ett sådant beteende bör du uppmuntra dina barn att ha en mer avslappnad attityd till sig själva, och att sluta vara alltför hårda mot sig själva.

Annons

6. ”Det är ett hårt klimat där ute, det är bara vinnaren som räknas”

Det du borde säga: ”Visa medkänsla”

Forskning visar att sociala relationer spelar en stor roll när det gäller hälsa, hur vi mår och till och med hur länge vi lever. Att ha bra relationer stimulerar vårt intellekt och gör också att vi blir mer framgångsrika. Enligt boken Give & Take, skriven av professorn Adam Grant, kan du få mer framgång genom att bry dig om personer omkring dig istället för att fokusera på dig själv. Barn är ofta snälla och empatiska i sig själva, men enligt psykologen Jean Twenge, som har skrivit boken Generation Me, blir unga människor mer och mer självupptagna. Så att uppmuntra barns naturliga instinkt att bry sig om andra människors känslor, och tänka sig in i hur andra känner, blir allt viktigare.

Foto: IBL

Annons