Annons

Annons

5 vanliga myter om kolsyrat vatten – har du gått på dem?

5 vanliga myter om kolsyrat vatten – har du gått på dem?
Har du också hört att bubbelvatten fräter på tänderna och är farligt för barn? Vi har listat några av de vanligaste myterna om kolsyrat vatten – och reder ut vad som egentligen stämmer.

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

1. ”Barn ska inte dricka kolsyrat vatten”

Falskt! Vad stämmer då? Kolsyrat vatten går bra för barn över 2 år att dricka, enligt Livsmedelverkets rekommendationer. Det är snarare ett bättre att ge barnen kolsyrat vatten än sötade drycker såsom saft och läsk. Tips! Testa att smaksätta vattnet med till exempel citron, lime, apelsin, äpple eller bär.

2. ”Kolsyrat vatten är dåligt för magen”

Sant! Vi är olika känsliga för bubblorna. Många känner sig ofta uppblåsta efter att ha druckit kolsyrat. Är du känslig kan det hjälpa om du låter ditt kolsyrade vatten få bubbla ut en stund innan du dricker det. Gör man eget bubbelvatten hemma så kan man anpassa hur starkt kolsyrat vattnet blir.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

 

Bubbla vattnet själv hemma! Kolsyremaskin (reklamlänk via Awin) från Soda Stream. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin)

 

Läs också: 7 anledningar att dricka mer vatten

3. ”Bubbelvatten släcker inte törsten så bra som stilla vatten”

Falskt! Bubbelvatten innehåller inte något som skulle kunna vara uttorkande. Att kolsyran skulle förhindra kroppen från att ta upp vätskan är en myt. En studie vid South Carolina University visade att det är precis lika bra att dricka kolsyrat som ”vanligt” vatten efter ett tufft träningspass. Något att tänka på är dock att det kan vara svårt att få i sig lika stora mängder kolsyrat vatten som vanligt vatten.

 

Söt och enkel vattenflaska från Sagaform (reklamlänk via Awin) , med hake. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin)

4. ”Kolsyrat vatten fräter på tänderna”

Falskt! Att kolsyra kan fräta på tänderna är sant men att kolsyrat vatten skulle göra det hamnar under kategorin falsk. Drycken innehåller nämligen alldeles för låga koncentrationer av kolsyra för att påverka emaljen på ett betydande sätt. I normala koncentrationer neutraliseras kolsyran väldigt snabbt av saliven i din mun.

Läs också: Behöver du dricka mer vatten? Här är 8 knep som hjälper dig

5. ”Det kan orsaka sura uppstötningar”

Nja! Forskare har undersökt och förkastat teorin om att kolsyrat vatten skulle kunna ge upphov till halsbränna och sura uppstötningar. Men om du däremot redan har problem med halsbränna och sura uppstötningar kan det vara en bra idé att byta från bubbelvatten till den traditionella varianten. Särskilt i samband med en måltid.

Källa: Vardagspuls  Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…