Annons

Annons

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Följ de 10 budorden och få en vackrare hy!
Allt fler har problem med utslag, rodnader, torrhet och klåda. Här är en guide till fem av de vanligaste hudproblemen – från pigmentfläckar till akne.

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Känslig hud/stresshud

Symtom och orsak: Vid stress kan huden reagera med utslag, torrhet runt näsvingarna, rodnader och fjällning.

Det här kan du göra: Prova dig fram till milda produkter din hud tål. I allmänhet bör man undvika aktiva ämnen som AHA-och BHA-syror samt A-vitaminer som retinol och retionoider.

Annons

Den känsliga huden blossar ofta när den utsätts för värme, temperaturväxlingar, alkohol, kryddstark mat och starka crèmer och rengöringsprodukter. Även solning ger en sämre hudkvalitet, vilket kan göra huden ännu känsligare. Undvik just de triggerfaktorer som får din hud att reagera.

Gilla MåBra på Facebook

Det här kan läkaren göra: Om du inte kommer till rätta med hudproblemen själv kan du be att få en remiss till en hudläkare som är specialist på känslig och stressad hud. På vissa hudkliniker kan man få KBT, kognitiv beteendeterapi mot stresshud.

 Läs mer: Bästa produkterna för just DIN hudtyp!

TESTA: Djuprengörande och lugnande mask från Maria Åkerman (reklamlänk via Apprl) , med vit lera. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

 

Torr hud

Symtom och orsak: Är delvis ärftligt, men kan också orsakas av yttre faktorer som kyla och torr inomhusluft. Den torra huden blossar lätt, kliar och fjällar. Den kan reagera med eksem, men det är ovanligt just i ansiktet.

Det här kan du göra: Den torra huden behandlas framför allt med fukt, fukt och åter fukt. Tvål i ansiktet kan förvärra torrheten. Ämnet karbamid är en effektiv fuktbindare som tillsätts i crèmer, men alla tål dem inte i ansiktet. Man får därför prova sig fram.

Det här kan läkaren göra: Är huden extremt torr kan läkare skriva ut en starkare, medicinsk hudcrème.

Läs mer: Bäret som slätar ut huden

TESTA: Intensivt återfuktande crème från Lumene, läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

 

Åldersfläckar och pigmentfläckar

Symtom och orsak: Ljusbruna, oftast platta fläckar som dyker upp efter 30-årsåldern på de delar av kroppen som ofta utsätts för sol.

Det här kan du göra: Skydda huden med solskyddscrème.

Det här kan läkaren göra: Fläckarna kan tas bort med kemisk peeling eller laser på hudvårdssalong. De är för det mesta ofarliga men om de börjar blöda, klia eller förändras ska man kontakta läkare.

Läs mer: ”Jag åt mig fri från pigmentfläckar”

TESTA: Kerstin Florian Face Serum (reklamlänk via Apprl) mot solstrålning och ålderstecken. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Apprl)

 

Vuxenakne

Symtom och orsak: Förväxlas ibland med rosacea, men till skillnad mot rosacea, som sitter centralt i ansiktet, brukar vuxenakne främst sitta på käkarna och hakpartiet. Vuxenakne kan bland annat orsakas av att talgkörtlarna är extra känsliga och överreagerar på hormoner. Därför brukar aknen klinga av efter klimakteriet, till skillnad mot rosacea som man kan lida av även efter klimakteriet.

Det här kan du göra: Kläm inte på finnarna. Leta efter hudvårdsprodukter som är speciellt framtagna för mogen hud med akne, Murad är ett märke som har detta. Det finns även receptfria medel på apotek. Sol kan lindra akne.

Det här kan läkaren göra: Vuxenakne kan lokalbehandlas med receptbelagda A-vitamincrèmer och antibiotika. Akneärr kan behandlas med kemiska medicinska peelingar samt laser på hudvårdssalong.

Läs mer: Storstäda sminkboxen och få mindre akne!

TESTA: ACO Acnelösning (reklamlänk via Awin) , förebygger och behandlar akne. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin)

 

Munherpes

Symtom och orsak: Små vätskefyllda blåsor runt munnen med rodnader runt blåsorna. Orsakas av ett virus men kan utlösas av till exempel infektioner, sol och stress. Blåsorna självläker oftast inom några veckor, men viruset finns kvar i kroppen.

Det här kan du göra: Behandla med receptfria salvor eller medicin som dämpar symtomen. Tvätta alltid händerna om du har tagit på det drabbade området för att inte sprida viruset vidare till andra delar av kroppen.

Det här kan läkaren göra: Man kan få mediciner som kortar ner utbrottet.

Läs mer: Få mjuka läppar nu!

TESTA: Gel som läker munsår, från Apotek Hjärtat. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin)

Av: Vivvi Alström Bild: Thinkstock

 

LÄS MER:

Hårbehandlingen som ger dig permanenta beachvågor

Den nya salongsbehandlingen gör att du får hållbara beachvågor i 6 till 8 veckor.

Läs mer: Hårbehandlingen som ger dig permanenta beachvågor

 

5 enkla knep som motverkar platt hår

Platt hår

Läs mer: 5 enkla knep som motverkar platt hår

 

Trött och hängig? Gör en juice-detox!

En juice-detox kan göra dig både piggare och friskare!

En 5-dagars juicefasta kan göra underverk för både hälsa och humör.
Läs mer: Trött och hängig? Gör en juice-detox!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…