Annons

Annons

5 smarta tips för att hejda julklappshetsen

Har du lovat dig själv att inte förköpa dig i shoppinghetsen före jul? Här är 5 bra knep som kan hjälpa dig.


Det är lätt att fångas upp i julklappsyran veckorna innan jul. Trots goda intentionerna blir klappinköpen alldeles för många och för dyra – och i januari ekar hushållskassan tom.

Här tipsar sparterapeuten Karin Nordlander från låneförmedlaren Advisa om 5 smarta knep för dig som behöver lägga band på dig själv:

Annons

 

1. Styr upp en plan
Prata med släkten du ska fira jul med. Fråga hur de vill ha det. Föreslå till exempel att ni vuxna inte ger till varandra, köper för under 100 kronor (jo det finns många kul klappar för det priset), eller att ni lottar vilka som ska ge till varandra.

Gilla MåBra på Facebook

Bestäm vad som gäller. Du kommer att bli förvånad över hur väl mottaget det här förslaget blir. Du är långt ifrån ensam om att vilja slippa julklappshetsen.

 

2. Lägg förväntningarna på rätt nivå
Barn och ungdomar bör få julklappar, eftersom det är så vedertaget. Men gör en kalkyl för vad som är möjligt inom dina ekonomiska ramar. Förvänta dig inte förståelse till en början, men när du är tydlig och säger ”Du får önska dig en Iphone, men det blir en begagnad i så fall – är det okej? Det är vad vi har råd med” gör du barnen delaktiga i beslutet – och då brukar de förstå.

Det viktiga är att börja prata om det här i god tid och att vara tydlig. Visst kan de tycka att det är orättvist. Men det är inte farligt att bli lite besviken. Tänk att det kan vara positivt för deras framtida ekonomi att inse att man inte har råd med allt på en gång – och att det är okej.

 

3. Vad är en riktigt god jul för dig?
Sätt dig ner med din familj och reflektera kring frågan: Vad vill ni att julen ska vara för er? Många nämner inte ens julklappar, har Karin Nordlander märkt när hon gjort den här övningen med sina klienter. I stället hamnar ”att vara tillsammans”, ”vila”, ”äta gott” ”vara närvarande” och ”kärlek” högst.

Nästa fråga är: Hur kan vi skapa det? Att alla är utvilade är kanske en förutsättning, ja då kan inte en i familjen (oftast kvinnan) vara utschasad av en massa fixande med städning, julhandel och matlagning.

Julbordet blir lika gott med några få rätter. Eller så tar man catering. Att vila innebär också att inte ha en massa oro hängande över sig. Och då kan man ju inte ta lån till julklappar, eftersom det skapar stress.

 

4. Fokusera på andra värden
Lek med tanken att helt skippa julklappsutdelningen för de vuxna och dra ner rejält för de mindre. Ha med dig önskningarna från punkt 3 i tanken. Hur kan man till exempel skapa känslan av kärlek och gemenskap – och glädjen i att ge – utan julklappar?

Jo, man kan till exempel ge varandra julvälsignelser. I tur och ordning kan man säga vad man önskar varandra under det kommande året. Eller varför inte tala om allt man tycker om hos varandra? Eller berätta historier: viktiga, roliga minnen eller påhittade alster.

 

5. Äg din jul
Tänk så här: Vad är egentligen julen? Förutom att en schyst kille som hette Jesus föddes den dagen, för snart 2015 år sedan, så är julhelgen ett antal dagar där de flesta av oss är lediga – och där vi kan koppla av, mysa och få välbehövlig återhämtning. Allt det andra är bara pålägg vi själva skapat – och kan skapa om.

 

Missa inte: Testa dig själv – vilken shoppingtyp är du?


Psst!
Läs mer om hur du undviker julklappshetsen och vilka känslor som triggar igång problemen i MåBra nr 12.

 

LÄS MER:

8 saker som gör dig lycklig på riktigt

lycklig
Strunta i att jaga flyktiga kickar och fokusera istället på det som är vetenskapligt bevisat att göra dig lyckligare. Här är 8 lyckofaktorer enligt forskningen!
Läs mer: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla

sjalvmedkansla

Att försöka bygga upp självkänslan fungerar ofta ganska dåligt, visar forskningen. Äkta inre trygghet får vi när vi kan känna värme och medkänsla gentemot oss själva – och andra.
Läs mer: Bli snällare mot dig själv och få äkta självkänsla

 

Tankefällorna som knäcker din självkänsla

sjalvfortroende

Knuffa bort din inre kritiker från axeln – för gott! Här berättar experten hur vägen till en boostad självkänsla går via ditt tankespråk.
Läs mer: Tankefällorna som knäcker din självkänsla

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…