Annons

Annons

5 sätt som vässar din mentala hälsa

Du har antagligen full koll på vad som krävs för att hålla kroppen i trim. Men vad kan man göra för att träna hjärnan? Här är fem bra sätt att trimma minnet och din mentala kapacitet.

Håll huvudet på skaft med hjälp av expertens tips!

Håll huvudet på skaft med hjälp av expertens tips!

Amerikanska neurlogen Fritz Strobl är specialist på att behandla patienter med minnessvårigheter.  Här är fem av hans bästa tips för att hålla hjärnan och intellektet i toppform!

Träna hjärnan

Hjärnan är ett organ som behöver träning som alla andra. Se på din hjärna som en biologisk dator, och precis som en dator behöver huvudet processa ny information regelbundet för att må bra. Genom att läsa, lösa korsord eller sudoku får hjärnan stimulans och träning. Svårare än så behöver det inte vara!

… och träna kroppen

Glöm inte att träna resten av kroppen, den behöver också aktiveras – och när den gör det gynnas också din hjärna. När pulsen höjs ökar också blodtillförseln i hela kroppen och underlättar processen att bilda nya hjärnceller. Fysisk aktivitet höjer också humöret och motverkar depression.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Och du behöver inte gå till gymet eller sätta på dig löparskorna för att det ska räknas som motion. Cykla, dansa, promenera eller gör något annat du tycker om – men gör det minst tre gånger i veckan.

Ha mer sex!

Sex är också en form av motion. Och kärleksfull sex resulterar i en mängd trevliga bieffekter. Kroppen slappnar av och nivåerna av stresshormoner minskar, något som annars kan påverka hjärnan negativt. Det finns också studier som visar att hjärnan blir större av frekvent sex, kanske blir man smartare på kuppen?

Träffa vänner

Socialt nätverkande är en riktig boost för hjärnan och din mentala hälsa. Samtal med vänner, både nya och gamla, kickar igång mängder av tankeprocesser som håller din mentala hälsa i schack. Vänskap och känslan av delaktighet minskar också stressens negativa inverkan på hälsan.

Ät smart!

Hjärnverksamheten kräver mycket energi, och är beroende av vad som finns i blodet eftersom den inte kan lagra energi själv. Genom att äta en kost rik på omega-3, som bland annat finns i fet fisk och valnötter, hjälper du kroppen att bekämpa dåliga blodfetter och kolesterol.

Mat med lågt glykemiskt index ger en försiktig stegring av blodsockret, vilket också ger en jämnare energifördelning i blodet. Resultatet blir ett skarpt intellekt och ett humör på topp!

Källa: Health.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…