FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

5 saker föräldrar till barn med diabetes vill att alla ska veta

14 nov, 2016 
Har hon diabetes? Det växer väl bort? Har hon ätit för mycket socker? Fördomarna kring sjukdomen är många - och ofta felaktiga.
Annons
Maria

När Maria Gustafssons dotter Hedda var 2 år gammal insjuknade hon i diabetes typ 1. Över en natt vändes livet upp och ner – och än i dag kämpar de mot både sjukdomen och de fördomar som folk har kring den.

Här är 5 saker Maria vill att alla ska veta kring diabetes typ 1:

1. ”Det växer ju bort”. Nej, det gör det inte. Varje dag insjuknar två barn i Sverige i diabetes typ 1, men ingen blir botad. Det är en livslång sjukdom som kan drabba vem som helst, oavsett om man har någon i släkten med sjukdomen eller inte.

2. ”Ni har gett henne för mycket socker”. Det här är bland det värsta, att många tror att sjukdomen beror på att man ätit en massa godis eller rört på sig för lite. Det har ingenting med det att göra –  och det måste folk få kunskap kring. Vår Hedda hade som tvååring aldrig smakat godis innan hon blev sjuk. Det finns ju även jättesmå bebisar som drabbas.

Annons

3. ”Hur jobbigt kan det vara med diabetes egentligen?” Det är jättejobbigt, inte minst för barn. Eftersom de växer och rör på sig hela tiden så påverkas deras blodsocker natt som dag. Man måste hålla koll på sockret dygnet runt och vissa nätter kan man behöva rycka in och ge blodsockerhöjande dextrosol flera gånger. Vi har till exempel inte sovit en hel natt på snart tre år. Dessutom måste vi räkna på mängden insulin inför varje måltid, så hela vårt liv styrs av diabetesen. Vissa undrar vad som är det värsta som kan hända vid diabetes. Om blodsockret blir för lågt kan man till exempel hamna i koma och i värsta fall dö. För höga värden kan också ge svåra komplikationer.

4. ”Tål hon socker?” Ja, diabetiker tål socker, det är ingen allergi. Men man ska äta det i mindre mängder. Det finns en rädsla kring att göra fel, vilket är naturligt, men det händer att vissa barn med diabetes inte får någon glass på exempelvis förskolan, för att man tror att barnet inte får äta det över huvudtaget.

Annons

5. ”Ge vatten i stället”. Det finns en okunskap kring diabetes även inom vården. Det finns till exempel tandläkare som säger att man ska undvika att ge något att äta på natten, utan välja vatten i stället. Det är rent ut sagt livsfarligt. Sedan vill de att man ska borsta tänderna varje gång barnet får något att äta på natten, vilket kan vara tre gånger varje natt. Det är också orimligt. Större kunskap behövs överallt i samhället.

Allt fler svenskar, både barn och vuxna, insjuknar i diabetes typ 1 – och Maria vill inget hellre att det ska komma ett botemedel mot sjukdomen. Men vägen dit är lång – även om det finns en del spännande nyheter.

-Tyvärr finns det inte pengar till att bedriva forskning. Anslagen är små och insamlingarna också, tyvärr. Många tror att det inte är så jobbigt att ha sjukdomen och skänker därför pengar åt annat håll. Det såklart helt okej, men vi behöver också pengar för att kunna lösa det här, säger hon.

Vill du visa ditt stöd? Gå in på Barndiabetesfonden.

Annons