Annons

Annons

5 saker alla rödhåriga bör känna till om sig själva

Är rödtoppar verkligen hetare i temperamentet eller känsligare för smärta? Myterna är många, men här är fem fakta som bottnar i vetenskapen.

Att ha rött hårsvall är få förunnat. Man räknar med att max två procent av världens befolkning är rödhåriga. Eftersom hårfärgen är kopplad till gener har forskare försökt hitta fler egenskaper kopplade till hårfärgen. Till exempel:

1. Rödhåriga har tandläkarskräck

Nja. Men enligt en studie från 2009 är rödhåriga personer mer benägna att vara rädda för tandläkaren än andra. Anledningen är att den gen som är kopplad till hårfärgen gör samma person resistent mot vissa bedövningsmedel. Har du rött hår (och en okunnig tandläkare) löper du större risk att råka ut för plågsamma tandläkarupplevelser. Med sådana i färska minnet är det sedan logiskt att utveckla rädsla eller obehagskänslor inför nästa besök.

2. Rödhåriga älskar stark och het mat!

Kanske! 2012 gjordes en studie vid Aalborg Universitet i Danmark som pekar på att rödhåriga hanterar den brännande känslan orsakad av stark mat bättre än andra.

3. Har rödhåriga större chans att bli chef?

Ja, i alla fall om man får brittiska forskare, som i en undersökning såg att rödhåriga har fyra gånger större chans att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi.

4. Rödhåriga löper mindre risk att få cancer

Ja, män med rött hår löper 54% mindre risk att utveckla prostatacancer, enligt en studie publicerad British Journal of Cancer.

5. De har mer sex

Oklart. Men enligt KBT-psykologen Scott Barry Kaufman kan rödhåriga kvinnor räkna med att väcka lustar hos män i större utsträckning än andra kvinnor. Varför? Den röda färgen signalerar ungdom och fertilitet och får oss omedvetet att tänka på sex och fortplantning.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Källor: Illustrerad vetenskap, Health.com

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…