Annons

Annons

4 myter om viktminskning du har gått på

4 myter om viktminskning du har gått på
Det finns många myter om hur man ska gå ner i vikt. Men vad är stämmer egentligen? Vi slår hål på fyra vanliga myter om vikt och vad som faktiskt stämmer.

 1. Överviktiga har sämre ämnesomsättning

Falskt! Det är faktiskt tvärtom. Ju tyngre du är desto högre ämnesomsättning har du, eftersom man då också har mer muskelmassa för att kunna bära upp den tyngre kroppen. Att ha svårigheter med viktminskning på grund av låg ämnesomsättning är sällsynt.

2. Äter jag hälsosamt behöver jag inte träna

Nja! Om du får i dig mindre kalorier än du gör av med kan du självklart gå ner i vikt. Men – och detta är ett stort men – din kropp behöver motion. Träning har väldigt många fler fördelar än enbart viktminskning. Träning hjälper dig till exempel sova bättre, stressa mindre och att leva längre. Så en kombination mellan att äta hälsosamt och röra på dig är alltid att föredra.

3. Du kan punktförbränna fett

Falskt! Punktförbränning, det vill säga fettminskning endast på lokala delar av kroppen, är en fysiologisk omöjlighet. Något som kan vara bra att veta är att konditionsträning selektivt kommer att ta fett från fettdepåerna kring buken, inte fettet som ligger på magen som syns när man tittar i spegeln utan fettet som ligger mellan våra organ. Det är även detta fett som är farligast för hälsan.

4. Kolhydrater gör oss tjocka

Falskt! Precis som mycket annat handlar det om balans. Kolhydrater en ytterst relevant källa till bränsle. Är du försiktig med mängderna och satsar på de mer fiberrika alternativen kan du till och med gå ner i vikt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Bild: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…