BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5 gånger jobbet får dig att gå upp i vikt

10 jan, 2018 
Att ta med sig sina nya, nyttiga vanor till arbetet kan vara lättare sagt än gjort. Här är fem vanliga viktfällor på jobbet som kan hindra dig från att gå ner i vikt.
Annons

De flesta av oss är på jobbet åtta timmar om dygnet, fem dagar i veckan. Därför är det inte konstigt att det vi gör på vår arbetsplats har stor påverkan på resten av våra liv!

Det gäller även vår hälsa. Vill du vara nyttig och ha hälsosamma vanor måste det gälla även på jobbet – något som kan vara lättare sagt än gjort. Här är fem misstag du gör på arbetsplatsen som kan hindra dig från att nå dina viktmål.

1. Du hoppar frukosten

På morgonen ska allt helst gå snabbt (för ingen vill ju gå upp tidigare än man absolut måste). Har du barn är morgonen antagligen en tid när du lägger mer fokus på att de får med sig vad de behöver till skolan och att de äter något, medan du själv är glad om du har matchande strumpor.

Läs också: Allt fler skippar frukost på grund av stress

– Att skippa frukosten eller bara förlita dig på kaffe för att ta dig igenom morgonen gör att energinivåerna sjunker under förmiddagen, skriver dietisten Susie Burell på sin blogg.

Annons

Hon rekommenderar att du satsar på långsamma kolhydrater och protein, var tredje till fjärde timme för att hålla blodsockret på en bra nivå och hungern i schakt.

2. Du har inget val

Du kanske inte jobbar mitt i stan nära alla lunchställen, matbutiker och restauranger – du kanske bara har en automat att handla ur om du glömt matlåda? Eller en lunchrestaurang à la skolmatsal som du alltid kan förlita dig på ska förse dig med veckans fettranson redan på tisdagen?

Då blir det lätt att man tar vad som finns till hands – eller helt enkelt hoppar över lunchen, vilket nästan en tredjedel av oss gör en eller flera gånger i veckan, enligt Fazers lunchrapport från 2017.

Läs också: 5 vanor folk som har matlåda till jobbet har gemensamt

– Och generellt sett äter vi alldeles för mycket kolhydrater och inte i närheten av tillräckligt med protein och grönsaker, vilket behövs för att reglera våra energinivåer och hålla vikten i schack, säger Susie.

Annons

3. Du anpassar dig

I bästa fall jobbar du på en arbetsplats där många lägger vikt vid hälsosamma vanor och sund kost, där det finns frukt och nötter till fikat istället för bara prinsesstårta. Men för många är verkligheten snarare den att det slinker ner en bulle både till morgonfikat och trekaffet – och med en flottig kebabrulle däremellan.

Läs också: Bästa sättet att tappa kilon: En smal kompis

Och även om du har intentionen att bli sundare visar studier att arbetsplatsen kan vara det som får dig att misslyckas.

– Om din arbetsplats inte är hälsosam så visar forskning att du förr eller senare kommer anpassa dig efter dessa vanor, skriver Susie.

4. Du sitter stilla

Många jobb innebär att du sitter vid ett skrivbord (eller annat bord) hela dagarna. Kanske har du en variant som är höj- och sänkbart – men står inte upp så mycket som du borde ändå. Stillasittande är en av de stora bovarna till övervikt i dag.

Annons

– Inte nog med att vår ämnesomsättning arbetar sämre när vi sitter under långa perioder – hormonerna som reglerar aptit och fettförbränning fungerar inte heller, säger Susie.

5. Du stressar

Jobbet är inte den enda källan till stress i vardagen – men för många en STOR bidragande faktor. En trend som håller i sig är att vi ska bli alltmer effektiva – mer jobb ska göras av färre personer, så det är inte konstigt att stressnivåerna skjuter i höjden

I en amerikansk studie deltog 58 kvinnor, med en snittålder på 53 år, som först fick svara på frågor kring stress och sedan äta en stor måltid. Efteråt mättes deras förbränning och forskarna kunde konstatera att de stressade kvinnorna brände i genomsnitt 104 färre kalorier under de 7 timmarna efter måltiden. Både fettförbränningen och kaloriförbrukningen gick ner, medan insulinnivåerna steg. Långvarig stress skulle därför kunna motsvara en viktökning på nästan 5 kilo per år, enligt forskarna.

Källa: Shape Me, MåBra, Fazers Lunchrapport 2017 Foto: IBL

Annons