Annons

Annons

5 fantastiska saker som händer när du dricker en kopp te

Te är inte bara värmande och gott – det är oväntat nyttigt också. Här är 5 saker du nog inte visste händer i din kropp när du dricker en kopp!


Att te kan vara rena hälsodrycken mot förkylningar känner nog de flesta till. Men visste du att te är så nyttigt att antioxidanterna i en kopp motsvarar ungefär två äpplen och sju glas apelsinjuice?

Annons

Och det är inte allt. Här är 5 fantastiska saker som händer när du dricker en kopp te:

1. Din fettförbränning ökar
I te finns den kraftfulla antioxidanten katekin som bidrar till viktminskning. Vill du tappa många kilo ska du satsa på grönt te. Det har en bevisad positiv effekt på ämnesomsättningen och reducerar kroppsfett, framför allt kring buken.

Gilla MåBra på Facebook

2. Din hjärna blir smartare
En kopp te, i synnerhet grönt, skyddar mot både demens och alzheimer. Det är antioxidanten epigallokatekingallat som förhindrar att cellerna i hjärnan åldras och förstörs.

3. Dina tänder blir finare
Katekinerna i te hämmar också tillväxten av bakterier i munnen. Även andra ämnen i te motverkar bildningen av plack och bekämpar kariesangrepp och dålig andedräkt. Till och med tandlossning förhindras, särskilt av svart te.

4. Ditt hjärta stärks
Vill du hålla dina artärer – det vill säga de blodkärl som leder syrerikt blod från hjärtat till kroppens celler – i toppform ska du dricka te som medicin. Två till tre koppar svart te om dagen håller artärerna rena, något som ger 70 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt, visar en mångårig studie.

5. Din cancerrisk förebyggs
Dricker du te förebygger du också automatiskt risken att insjukna i en mängd olika former av cancer, bland annat bröst-, lung-, lever- och prostatacancer. En svensk studie visar att två koppar svart te per dag halverar risken för äggstockscancer för kvinnor.

Artikeln kommer från allas.se, mer från samma källa:

 

Läs också: Oväntade saker du kan använda tepåsar till

Källor: Hälsoliv, Iform m.fl.
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…