Annons

Annons

5 dåliga vanor som förstör dina tänder

Våga visa ditt vackra leende!

Vill du ha vita, fräscha och friska tänder? Då ska du se upp med de här vanorna som kan skada ditt leende.

Ta väl hand om dina tänder – de ska räcka hela livet! Hälsosamma tänderna ger dig dessutom ett vackrare leende och bättre hälsa. Här är 5 saker du bör undvika om du vill ha fräscha tänder.

1. Att dricka för mycket juice
Juicer på frukter, bär och grönsaker innehåller mängder med nyttiga vitaminer och antioxidanter. Men dricker du mycket juice kan det tyvärr också fräta på tänderna, på grund av juicens syrlighet, vilken sänker pH-värdet i munnen.

Annons

Juicens kombination av socker och syra är extra skadlig – och ökar även risken för karies. En färsk svensk studie visar att så mycket som en tredjedel av unga svenskar har frätskador på tänderna till följd av för mycket läsk, juice och sportdrycker. Lite bättre blir det om du använder sugrör när du dricker, då slipper tänderna komma lika mycket i kontakt med drycken.

Läs mer: Allt du behöver veta om juicetrenden

 

2. Att strunta i tandtråden
Du borstar tänderna morgon och kväll, det räcker väl? Nej, inte riktigt – du måste också använda tandtråd regelbundet. Skippar du tandtråden får du lätt ett inflammerat, blödande tandkött – och det i sin tur ökar risken för hjärtsjukdomar.

Läs mer: Få naturligt vita tänder med ayurveda!

 

3. Att gnissla tänderna på natten
Pressar du ihop käkarna när du sover? Det sliter mycket på tänderna på sikt och kan även ge dig huvudvärk. Använd gärna en bettskena över tänderna när du sover – och om ditt tandgnisslande är stressrelaterat kan du även testa meditation, motion och andra stressreducerande aktiviteter.

Läs mer: Träna din hjärna att stressa mindre

 

4. Att dricka mycket vitt vin
Precis som juice innehåller vitt vin en hög syrahalt. Syran gör tänderna blir mer mottagliga för andra färgämnen, vilket gör att de lättare missfärgas. Om du dricker vitt vin till middagen och sedan tar en kopp kaffe på maten kan kaffet alltså ge fläckar i större utsträckning än om du inte hade druckit vinet innan.

Läs mer: Friskare tänder med 6 superenkla knep

 

5. Att använda en för hård tandborste
Din tandborste bör vara mjuk och skonsam mot tänderna. Det kanske känns som att en hårdare tandborste gör tänderna renare, men borsten kan skada tänderna och få tandköttet att dras tillbaka, vilket ökar risken för känsliga, ilande tänder.


Källor: Health.com, WebMD.com, SvD.se

 

LÄS MER:

Läsarfråga: ”Kan tuggummit göra mig tjock?”

nikotintuggummi-vikt
Signaturen ”Helén” undrar om tuggummin med sötningsmedel kan göra det svårare att gå ner i vikt. Så här svarar viktcoachen!
Läs mer: ”Kan tuggummit göra mig tjock?”

 

Knepen som ger dig ett vitare och vackrare leende

Håll tänderna yngre, längre!
Vita, hela och rena. Så vill vi ha våra tänder, hela livet. Med rätt omvårdnad – och en gnutta indisk visdom – kan du få det.
Läs mer: Knepen som ger dig ett vackrare leende

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…