Annons

Annons

5 bevis på att kolhydrater hjälper dig ner i viktRätt typ av kolhydrater kan hjälpa dig ner i vikt.

Rätt typ av kolhydrater kan hjälpa dig ner i vikt.

I dessa GI-tider är det lätt att tro att kolhydrater ska bannlysas helt. Men faktum är att kolhydrater som innehåller så kallad resistent stärkelse, exempelvis potatis, majs, bönor och fullkornsprodukter, kan hjälpa dig att gå ner i vikt – och att hålla vikten. Health.com har sammanställt fem vetenskapliga bevis på att dessa kolhydrater är effektiva vid viktnedgång.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

1. Smalare med mer kolhydrater

Forskare tittade nyligen på kolhydratintag och dess effekt i en studie – och såg att de smalaste testpersonerna var de som åt mest kolhydrater – och de kraftigaste åt minst. Forskarna kom då fram till att det bästa sättet att gå ner i vikt och hålla vikten var att låta 64 procent av det dagliga kaloriintaget bestå av kolhydrater – att jämföra med vissa dieter som bara rekommenderar 30 procent.

2. Mätt snabbare – och längre

Kolhydrater med resistent stärkelse ger större mättnadskänsla än exempelvis fett och proteiner – och de håller dig även mätt under en längre tid. En studie från England visar att kvinnor som åt ett mål mat om dagen med resistent stärkelse åt i genomsnitt 150-200 färre kalorier varje dag, eftersom de blev mättare snabbare.

3. Slipp suget

Flera forskare menar att när lågkolhydratbantare börja äta fibrer och andra ”bra” kolhydrater brukar deras sug efter sötsaker eller andra onyttigheter försvinna inom bara några dagar.

4. Kontrollera blodsockret

Rätt mix av kolhydrater är det bästa sättet att hålla blodsockernivån under kontroll och hålla diabetes borta, enligt en amerikansk studie. Ät de kolhydrater du vill, men välj med fördel dem som du känner håller din blodsockernivå jämn.

5. Bränn mer fett

Kolhydrater som innehåller resistent stärkelse ökar din ämnesomsättning och kroppens naturliga fettförbrännare. När resistent stärkelse rör sig genom ditt matsmältningssystem frigörs fettsyror som ökar fettförbränningen, framför allt kring midjan.


Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…