Annons

Annons

5 bästa tipsen – dags för amaryllis!

Lyckas med din amaryllis! Här är expertens bästa knep för julens vackraste blomma.


1. SNÅLA INTE

Välj en bullig lök med friska rötter. Vill du ha en stor amaryllis med flera stänglar och stora blommor – då måste löken vara stor och du får vara beredd på att den kostar lite mer, än den färdigdrivna amaryllisen du kan köpa i kruka i mataffären under november-december.

Annons

2. HITTA BÄSTA KRUKAN
Planteringskrukan ska inte vara för stor. När löken är på plats ska det vara 2,5-3 cm mellan lök och krukkant. Om du planterar i plast- eller lerkruka spelar ingen roll. Fördelen med plastkruka är att den håller fukten bättre, medan lerkrukan ger ett mer levande och odlarmässigt intryck.

3. JORDEN ÄR INTE HELA VÄRLDEN
Lägg lite lecakulor i bottnen av krukan och fyll på med ett lager jord. All näring din amaryllis behöver finns redan lagrad i löken, därför duger vanlig enkel blomjord. Ställ ner löken försiktigt så att inte rötterna skadas och fyll inte på med mer jord än att lite knappt halva löken är bar. Vattna ordentligt, men inte så att jorden är dyngsur.

4. GE VÄRME OCH LJUS
Ljuset i ett fönster är vad löken i krukan behöver. Extra skjuts får drivningen om du har ett värmeelement under. Vattning är inte så viktigt, en skvätt då och då räcker tills blad eller knopp börjar titta fram. Då kan du vattna lite oftare.

5. HA TÅLAMOD
De lökar som köps så här års är kylbehandlade för att kunna ”luras” att blomma inomhus mitt i vintern och inte utomhus på våren, som är deras naturliga blomningstid. Även om det står ”blommar efter 6 veckor” på förpackningen, så är det ett riktmärke. Värme och ljus har betydelse, men just din lök kan bestämma sig för ett helt annat tidsschema utan att något är fel.

Tips! Se upp så du inte vattnar för mycket, så att stängeln blir för hög. Då kan amaryllissorterna med stora blommor lättare få krukan att tippa.

Av Maria Arnedotter/Året Runt
Foto: Bulbs, Nelson Garden, Floradania, Shutterstock

Mer från Året Runt:  Vad gör jag med min amaryllis när den har blommat över? Vi har svaret >>

Här hittar du fler tips som får dina blommor att blomma

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…