Annons

Annons

4 semestervanor att behålla – och 2 du bör skrota

Stäng inte in dig efter semestern! Ta vara på de ljusa sensommarkvällarna och fortsätt vara aktiv på fritiden.

Under semestern går vi ifrån våra vardagsrutiner, på gott och ont. Här är sommarvanorna du gör rätt i att fortsätta med i höst – och de du bör överge.

4 VANOR ATT FORTSÄTTA MED:

 

1. Njut av solljuset
Under sommarledigheten har din kropp tankat D-vitamin från solen. Nu när semestersäsongen lider mot sitt slut flyttar vi inomhus på dagarna, men se till att fortsätta dra nytta av dagsljuset genom att ta en morgonpromenad, gå ut en sväng på lunchen eller planera in utomhusaktiviteter under ljumma sensommarkvällar.

Annons

2.  Stäng av TV:n
Det är inte bara de extra soltimmarna som gör att kvällarna  känns längre under semestern. Under sommaren tenderar TV:n att stå avstängd, medan höstens seriestarter gör att allt fler kvällstimmar spenderas i soffan. Självklart ska du njuta av dina favoritprogram, men om du undviker det slentrianmässiga slötittandet får du fler lediga timmar att lägga på umgänge, träning och annat trevligt.

3. Frossa i frukt och grönt
Under sommaren äter vi mycket fräscha sallader och en skål med jordgubbar är en självklar efterrätt. Fortsätt att njuta av frukter, bär och grönsaker även under hösten, som inte minst är svampens och rotfrukternas förlovade tid. Skogen är också full av bär just nu – kolla gärna in våra läckra blåbärsrecept för inspiration!

4. Var aktiv på fritiden
Bergsvandringar, cykelutflykter och långpromenader är härliga semesteraktiviteter du med fördel kan fortsätta med under hösten. Väg upp den stillasittande kontorsvardagen genom att fortsätta röra på dig när du är ledig.

 

2 VANOR DU KAN DUMPA:

 

1. Gräddiga glassfikor
Har det slunkit ner en glass var och varannan dag under semestern? Nu är det dags att byta ut dessa sockerfällor mot fräscha, nyttiga mellanmål såsom en drottningsmoothie, äppelkeso eller bärkesella.

2. Vin varje dag
Under semestern känns varje dag som helg och det är lätt att alkoholvanorna blir därefter, med en kall öl vid grillen och vin till middagen. Sommaren är en alkoholfälla som en del har svårt att ta sig ur, eftersom kroppen vänjer sig vid den högre konsumtionen, varnar Systembolaget. Alkohol påverkar dessutom fettförbränningen och innehåller mycket tomma kalorier.

 

LÄS MER:

Så slipper du jobbångest efter semestern

jobbangest
Känns det tungt att gå tillbaka till jobbet efter semesterveckorna? Här är fem tankeknep som får dig att se det positiva med vardagens rutiner.
Läs mer: Så slipper du jobbångest efter semestern

Håll vikten med svenska superbäret

lingon
Gillar du fet mat men vill undvika att gå upp i vikt? I så fall kan lingon vara svaret. Bäret bidrar till både mindre vikt, bättre blodsockervärden och lägre kolesterolhalter, visar en ny studie.
Läs mer: Håll vikten med svenska superbäret

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…