Annons

Annons

4 myter om fettförbränning – och vad som faktiskt fungerar om du vill gå ner i vikt

Har du också hört att man inte ska äta efter en viss tid, att kolhydrater gör dig tjock och att ett utdraget träningspass är bättre än ett kort och intensivt?


Det finns många osanningar när det kommer till fettförbränning och det är inte helt enkelt att hålla reda på vad som stämmer och vad som faktiskt är påhitt alla gånger.

Vi hjälper dig reda ut missförstånden kring våra vanligaste myter.

Annons

Myt 1: Ät mindre kolhydrater och rasa i vikt

För att bränna fett måste du förse kroppen med de kalorier den behöver för att orka träna på en hög intensitet. Utan bränsle kommer du träna på tom tank och även om det känns som att du anstränger dig maximalt orkar du inte lika mycket och länge som om du ätit kolhydrater.

Gilla MåBra på Facebook

Läs även: 3 vanliga myter om chiafrön – är de så nyttiga egentligen?

Myt 2: Ett utdraget och lågintensivt träningspass är bättre än ett intensivt och kort

På pappret bränner du visserligen mer kolhydrater under ett lågintensivt pass och den totala förbränningen baseras på träningens längd. I den här beräkningen tar man dock inte hänsyn till efterförbränningen som kan pågå upp till 36 timmar efter avslutat pass.

Studier har visat att det inte är den sammanlagda tiden som spelar roll och att kort, men intensiv träning är det bästa för förbränningen. Efterförbränningen blir högre och pågår under en längre tid och din kropp använder då främst fettet som energikälla.

Läs även: Har du gått på de här myterna om vatten?

Myt 3: Ät 500 färre kalorier dagligen och tappa fler kilo

När vi lever på ett så pass stort kaloriunderskott går kroppen in i ett överlevnadsläge där ämnesomsättningen blir lägre och vi håller fast vid varenda kalori. Det innebär att vi gör av med färre kalorier eftersom kroppen ”sparar” dem för bränsle.

Sänker du däremot ditt dagliga kaloriintag med 300 kalorier kommer du kunna gå ner i vikt samtidigt som din ämnesomsättning hålls på en bra nivå.

Läs även: Vägen till plattare mage – 7 myter om ditt bukfett

Myt 4: Du går ner i vikt om du inte äter efter klockan 18

Allt vi stoppar i oss innehåller lika många kalorier oavsett vilken tid på dygnet vi äter och äter vi ett överskott går vi upp i vikt, så enkelt är det.

Källa: Health

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…