Annons

Annons

4 myter om din hud och hudvård – som du sannolikt gått på

4 myter om din hud och hudvård – som du sannolikt gått på
Tror du också att huden kan andas och att den äter det du smörjer på den? Tänk om!

Drömmen om den perfekta, prickfria huden gör att vi gärna vill tro på det som sägs i reklam och av ”skönhetsexperter”. Sanningen är att huden inte är något magiskt organ  som kan föryngras och förskönas hur som helst. Den är ett organ som alla andra och den har sina förutbestämda funktioner. Som att skydda oss mot yttre fiender,  reglera temperaturen och bilda livsviktigt vitamin D. Och det finns saker den inte kan göra också, hur gärna vi än önskar det. Som det här:

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Nej, din hud andas inte!

Vissa skönhetsprodukter påstår att de ”låter din hud andas”. Men sanningen är att det yttersta lagret av din hud är dött eftersom det består av gamla, döda hudceller. Troligen kommer den här missuppfattningen av att en del crèmer anses täppa igen huden, vilket inte är samma sak som att den andas. I så fall skulle vi inte kunna ha dykardräkt eftersom vi skulle kvävas av att hela kroppen är ”igentäppt” då.

Nej, huden äter inte!

De allra flesta ämnen i dina skönhetsprodukter kan inte ta sig in igenom huden och ut i blodet. I så fall skulle vi till exempel inte behöva äta vitaminer, det skulle räcka med att smörja in oss med en C-vitamincrème. Om huden kunde äta skulle vi alltså kunna lägga maten på den istället för att stoppa den i munnen. Vi tar alltså inte upp kilovis med kemikalier varje år från våra skönhetsprodukter. De flesta ämnen i dem har alldeles för stora molekyler för att tränga genom huden och in i blodbanan.

Nej, vatten botar inte torr hud!

Tyvärr. Du kan inte fukta huden inifrån, vare sig du dricker vatten eller duschar i det. Vatten har ett högre pH-värde än huden och är uttorkande. Det är därför personer med väldigt känslig problemhud, till exempel rosacea och atopiskt eksem, inte ska tvätta sig för ofta. Och den som har torr problemhud vet att några glas vatten faktiskt inte trollar bort den torra hudytan heller…

Nej, din hud blir inte beroende!

Ingredienser som parfym, eteriska oljor och konserveringsmedel kan ibland irritera känslig hud. Hudens barriär skadas och känns därför torrare. Vi tolkar det som att huden blivit beroende och behöver mer och mer crème för att kännas mjuk. Alltså fortsätter vi att smörja oss mer ännu mer av den crèmen, och blir ännu mer ”beroende”. Lösning: Testa en annan crème!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…