Annons

Annons

4 kvinnliga läkare: Så skyddar du ditt hjärta

Vi har frågat kvinnliga hjärtforskare hur de skyddar sitt hjärta på bästa sätt. Här är svaren!

Fyra läkare berättar hur de skyddar sina hjärtan.

Hjärt-kärlsjukdom är inte längre en typisk manlig sjukdom. I dag är det den vanligaste dödsorsaken även bland kvinnor. Men den goda nyheten är att man kan förhindra nästan alla dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar genom att ändra livsstil. För att ta reda på om experterna lever som de lär ställde vi några frågor till fyra kvinnliga hjärtforskare: 

Annons

1. Hur äter du för att skydda ditt hjärta?

2. Hur mycket tränar du för hjärtats skull?

3. Vilka andra livsstilsfaktorer har du förändrat?

4. Vad är ditt viktigaste råd till kvinnor?

 

Karin Schenk-Gustafsson, kardiologiprofessor:

1. Till frukost: färsk, osötad juice, yoghurt med minsta fetthalt och müsli. Jag äter fisk/skaldjur två, tre gånger i veckan, kyckling och ibland vegetariskt, väljer olivolja och växtmargarin, och äter grönsaker och frukt flera gånger per dag. Undviker animaliskt fett, ägg, feta mjölkprodukter, jordnötter, chips, pizza, godis (får återfall ibland), bakverk och äter sällan kött.

2. Tar hundpromenader 2–4 timmar på helgen. Går på gym 2–3 gånger i veckan. På somrarna spelar jag golf 2–3 gånger i veckan. Tar trappor i stället för rulltrappor.

3. Jag behöver hitta bra sätt att stressa av, för det lätt att sitta kvar på jobbet länge nu när barnen är utflugna. Jag kopplar av med skönlitteratur, påtar i jorden, sköter mina rosor och olivträd, spelar piano och leker med barnbarnen.

4. Kolla upp: dog någon förälder före 60 års ålder i hjärtinfarkt eller stroke? Finns högt blodtryck, diabetes eller blodfettsrubbning i släkten? Har du oförklarlig bröstsmärta, plötsligt dålig kondition, yrsel, ofta huvudvärk? Gå då och kolla blodtryck, blodsocker och blodfetter. Rök inte, ät bra, motionera varje dag. Tänk positivt och lär dig att stressa av.

 

Annika Rosengren, professor i medicin:

1. Jag undviker industrimat och snabba kolhydrater så gott det går, dricker aldrig söta drycker, inklusive juice, använder rena råvaror, frukt, grönsaker och nötter, och försöker ha en balanserad fettsammansättning.

2. Jag försöker gå eller springa 5–10 kilometer per dag, inklusive löpträning 5 kilometer 2–3 gånger per vecka.

3. Inga alls.

4. Rök inte, motionera med något du tycker är roligt eller står ut med, och ät bra kost.

 

Maj-Lis Hellénius, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset:

1. Jag gillar att laga och äta ”medelhavslik” mat. Grönsaker är en viktig del, liksom frukt och bär. Med lax, rökt skinka och kycklingfiléer i frysen eller kylskåpet går det alltid att laga något gott. Färska kryddor finns alltid hemma, liksom olika oljor och vinäger att variera med. Jag har aldrig bantat, men så fort jag blir mätt slutar jag äta. Jag njuter av maten och dukar gärna lite fint även till vardags.

2. Jag går alltid i trappor. Vid datorn ställer jag alltid klockan på 30 minuter och tar en paus. Jag är inbiten joggare året om, springer ett par gånger i veckan. Då kopplar jag av och får bort stressen ur kroppen. Har alltid joggingskor med mig på resor. Min ”bisyssla” som gympaledare i Korpen varje torsdag är jätteviktig. Ett bra pass ger allt: kondition, smidighet, muskelstyrka och balans. Och är så himla roligt!

3. Rökte några år i ungdomen. Slutade även med feströkandet för drygt 20 år sedan när min son frågade: Varför röker du, mamma? Jag har en viktig sak kvar att ändra på: stressen. Jag tenderar att jobba för mycket och då sover jag dåligt och oroar mig för allt möjligt. Nu tränar jag tränar på att säga nej.

4. Lyssna på din kropp. Prioritera din hälsa. Gör en hälsokoll. Rör dig regelbundet, det är aldrig för sent att börja. Ät varierat, strunta i modedieter.

 

Isabel Gonçalves, hjärtläkare och forskare:

1. Gärna mycket grillad fisk – som jag saknar från Portugal! Bara kryddor eller lite olivolja på salladen eller grönsakerna. En bit mörk choklad då och då gör gott både för kärl och själ.

2. Jag promenerar till jobbet, snabbt! Har aerobics-dvd:er och tränar hemma så ofta jag kan. Min son brukar härma mig, och då övergår träningen i lek.

3. Tar trappor i stället för hiss. Mina jobb som läkare och forskare innebär stress, som jag försöker minska genom att unna mig egen tid dagligen med en aktivitet som verkligen gör mig glad och får mig att koppla av, som att sticka eller läsa en bra bok. Att få en god nattsömn är också viktigt för mig.

4. Minska stressen och kraven på att vara ”duktig” som mamma, fru, på jobbet. Laga enkel mat, gärna som i medelhavsdieten. Skratta mycket! Njut av livet!

Av: Monika Brannäs
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…