Annons

Annons

3 vanliga myter om chiafrön – är de så nyttiga egentligen?

Små näringsbomber? Jodå. Chiafrön är rika på bland annat protein, kalcium och omega-3. Men är de lika nyttiga som vi tror?

De innehåller mer nyttiga fetter än lax
Nej, det är fettsyror – till exempel omega-3 – från just fisk som är bevisat bra för hälsan. Omega-3 från växtriket tas inte upp lika effektivt och är inte heller lika inflammationshämmande på hjärta och kärl. 100 gram chiafrön innehåller visserligen mer av omega-3 än 100 gram lax, men å andra sidan är det svårt att få i sig 100 gram frön, vilket motsvarar drygt ett halvt paket chiafrön.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

De är bland det mest näringsrika du kan äta
Nej. Fröna är väldigt näringsrika, men för att vi ska ta upp näringen behöver de tuggas sönder. Och eftersom de är så små är det svårt. De har också ett hårt skal som gör att de inte hinner ”smälta” på resan genom tarmsystemet. En stor del av chiafröna passerar alltså våra tarmar hela – och näringen hamnar i toaletten.

De är nyttigare än andra frön
Visserligen innehåller de en hel del protein, kalcium, magnesium och järn, men de är inte så mycket bättre än exempelvis sesam-, pumpa- eller solrosfrön. Faktum är att chia innehåller mindre fett än dessa frön – och därför också mindre av de nyttiga fettsyrorna. Dessutom är även lin- och rapsfrön rika på protein och vitaminer. Chiafrön ger alltså inte så mycket extra näring jämfört med andra frön.

Källor: Metro, Viktcoachen Marie Tegnér, Livsmedelsverket

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…