Annons

Annons

3 tänkvärda myter om din hjärna

Använder vi bara en bråkdel av hjärnans kapacitet och kan kosten verkligen påverka tankeförmågan? Här får du koll på myterna som omger hjärnkontoret!

"Maten påverkar hjärnan i stor utsträckning", säger neuropsykologen.

 

Myt 1 – vi använder en tiondel av vår hjärnkapacitet

Det är en ren myt att vi inte skulle nyttja vår hjärna fullt ut. Hjärnceller som inte används dör, och det kommer inga nya i deras ställe. Varför ryktet är så pass utbrett vet inte forskarna, det kanske bottnar i en önskan om dolda potentialer och talanger, skriver danska tidningen Psykologi där neuropsykologen och hjärnforskaren Ann-E Knudsen avliver de vanligaste myterna kring den mänskliga hjärnan.

Myt 2 – minnet sviker när du blir äldre

Men hur hänger då åldrandet och hjärnans förmåga att minnas ihop? Enligt Knudsen ska vi inte förutsätta att minnet ska svika bara för att antalet ljus på födelsedagstårtan ökar i antal. Visst förlorar vi hjärnceller med stigande ålder, men det finns en hel del effektiva knep för hålla tankeförmåga och minneskapacitet i schack. Normalt använder vi vänsta halvan av hjärnan när vi ska minnas namn, telefonnummer, datum och så vidare. Problemet är att vänsterhalvan i genomsnitt kan minnas 7-10 saker, sedan är det fullt. Knudsen tipsar om att medvetet använda sig av höger hjärnhalva vid minnesträning. Denna sida minns med hjälp av bilder, ramsor och sammanhang – och har plats för betydligt mycket mer information!

Myt 3 – hjärnan påverkas inte av det du äter

Antioxidanter motverkar fria radikaler och ett förtida åldrande hos kroppens alla celler. Det gäller också hjärncellerna! Bär, särskilt blåbär tipsar Knudsen, och frukter är bra källor som finns nära till hands året om. Se också till att äta mycket av de essentiella fettsyrorna du hittar i feta fiskar och fiskolja, dessa stabiliserar nivåerna av myelin i hjärnan – något som i sin tur säkrar nervernas funktioner.

Annons

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…