Annons

Annons

3 snabba tips: Hitta lugnet på semestern!

Svårt att känna dig fri och nöjd när du äntligen är ledig? Här är tre råd som ger de rätta vibbarna.

Lägg alla måsten åt sidan och njut av semestern!

Minska måste-listan

Öka närvarokänslan. Det är så mycket man tycker att man ska: måla sommarstugan, fixa i trädgården, hälsa på allt och alla… Det är lätt att fortsätta i jobbtempo på semestern. Gör i stället plats för sådant du drömde om när ekorrhjulet snurrade på: hängmattan, havet, baden, böckerna, fikat i bersån, skratt, umgänge du mår bra av. Den stora hemligheten är att vara ”mindful”, att använda alla sina sinnen.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

 

Gör tvärtom

Bryt mönster. Gör helt andra saker än du brukar till vardags. Byt från vänster till höger hjärnhalva, från logisk till kreativ. Vandra, spring, klättra, simma om du brukar sitta stilla mycket. Måla, sjung, spela om du jobbar med siffror och annat som kräver logik. Vila om du har ett fysiskt krävande jobb. Ta en egen semestervecka om du alltid är omgiven av människor och krav.

 

Sprid ut ledigheten

Det går inte att hamstra semesterkänsla. Tyvärr håller den där avkopplade känslan i sig högst en vecka efter att man börjat jobba igen. Ett tips från forskarna är därför att sprida ut ledigheten på flera tillfällen under året. Då får man en förväntanseffekt av att se fram emot det roliga, plus själva semestern, plus avslappningen direkt efteråt. Det är också smart att börja jobba igen på en onsdag, för då är det snart helg: Två lediga dagar som skapar en känsla av minisemester.

 

Av: Monika Brannäs
Bild: Thinkstock

Källor & inspiration: Jessica de Bloom, forskare i organisationspsykologi vid Radboud-universitetet i Holland, naturvetarna.se, Dan Hasson, forskare vid Stressforskningsinstitutet, Mindfulness för nybörjare av Ola Schenström.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…