Annons

Annons

Heta tips: Resor som tinar upp vinterkroppen

Skippa stranden och värm dig i stället i heta källors mineralrika vatten.

Kall luft och varmt vatten skapar spännande kontraster - oavsett världsdel!

Kall luft och varmt vatten skapar spännande kontraster - oavsett världsdel!

Naturligt varma källor och anrik spa-kultur finns på platser över hela världen. Här är tre pärlor!

Ungern

Spela schack i bassängen!
Badkulturen är stark i Budapest – huvudstaden med flest varma källor i världen. Det populära Gellértbadet i jugendstil ligger på budasidan av floden Donau. För avslappning – testa termalbad eller ångbad som ackompanjeras av klassisk musik.

Annons

I stadsparken mitt i centrum ligger Széchenyibadet. Här kan du spela ett parti schack sittande i bassängen eller bada i kolsyrade pooler som är bra för cirkulationen.

Lite mindre och lite lyxigare är Királybadet som byggdes av turkarna under deras invasion av landet på 1500-talet. I den runda poolen kan man vila i 40-gradigt vatten och insupa den turkiska arkitekturen med kupoler och pelarvalv.

www.budapest.nu

Nya Zeeland

Få behandling med termisk lera!
På Nya Zeelands norra ö ligger nationalparken Orakei Korako. Med 23 aktiva gejsrar bubblar området av vulkanisk aktivitet. Här bosatte sig maorifolket för att slippa samla ved – all mat lagades i de varma källorna. Orakei Korako är också känt för Silicaterrasserna, där vattnet som strömmar nerför bergsplatåerna färgats rött och grönt av mineraler och alger.

Nära staden Rotorua ligger termalparken Wai-O-Tapu. Se gejsern Lady Knox spruta vatten 20 meter upp i luften eller gå till Polynesian spa för lite rekreation.

Den termiska leran från Rotorua används i spabehandlingarna och finns att köpa på burk som en annorlunda souvenir.

www.orakeikorako.co.nz
www.waiotapu.co.nz
www.polynesianspa.co.nz

Island

Varma vattnet lindrar hudsjukdom!
Vandra bland kokande svavelkällor eller spana efter den trubbnäbbade tordmulen på fågelberget Krýsuvikurbjarg. Området Krýsuvik ligger strax utanför Reykjavik på toppen av mittatlantiska ryggen där kontinentalplattorna möts.

En bit söderut ligger Strokkur – den mest aktiva gejsern på Island. Var femte minut får gejsern ett utbrott och hett vatten sprutas 20 meter upp i luften.

För den som vill uppleva den här mystiska naturen på ett lugnare sätt är ett bad i mineralsjön Blå lagunen välgörande för både kropp och själ. Leran från botten av sjön fungerar som ansiktsmask och vattnet har faktiskt visat sig lindra psoriasis.

www.islandsresa.se
www.vulkanresor.se

AV: Theresa García
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…