Annons

Annons

3 kvinnor om att sexlusten ökar med åldern – ”Det är mer djuriskt”

3 kvinnor om att sexlusten ökar med åldern –
”Jag vågar ge mig hän på ett annat sätt." Tre MåBra-läsare delar med sig av sina erfarenheter av sexuell lust:

Det finns en massa fördomar om att vi får mindre lust när vi blir äldre. Men ofta är det precis tvärtom: den blir större. Sexologen förklarar varför.
– En stor orsak till att sexlusten ofta ökar successivt, med åren, beror troligen på att man blir tryggare i sig själv, säger sexologen och parterapeuten Charlotte Makboul på Närhetsakuten i Göteborg.

Annons

Befolkningsstudier visar att många, med stigande ålder, känner sig lyckligare och mer tillfreds. Vilket förklaras med att vi ofta får ett större lugn i oss själva, i takt med att livserfarenhet och referensramar ökar.
– När vi kan känna att vi är okej som vi är slipper vi rädslan för att inte duga, och behöver inte längre trycka undan känslor vi ”inte vill ha”. Allt får bara finnas, eftersom vi vet att även jobbiga känslor är en del av livet. Och det påverkar även sexlusten på ett positivt sätt.

3 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter:

Det är mer djuriskt

Pia, 47, gift sedan 20 år:
Jag upplever det lite som om jag är i en andra pubertet, fast nu är det bara positivt! Jag kan bli rusig inombords över saker jag knappt la märke till förut – som när jag och min man tittar varandra i ögonen, när vi sitter i tv-soffan och han smeker min hand, när vi skrattar tillsammans eller har bra samtal. Plötsligt vill jag bara kyssa honom. Och då gör jag det också. Jag är mycket tryggare i mig själv i dag, och tänker inte så mycket på hur jag ser ut som jag gjorde när jag var ung. Jag fokuserar mer på hur det känns, och att vi är tillsammans.

Gilla MåBra på Facebook

Vi har gått igenom många år med barn hemma, där sex knappt existerade. Vi hade varken möjlighet eller ork. Däremot har vi pratat öppet och ärligt hela tiden, att vi vill men inte mäktar med – och att det blir bättre. Vi har haft tillförsikt, även om jag också har varit frustrerad många gånger. Räddningen för vår kärlek har nog varit att vi har kramats och pussats mycket, aldrig har tappat närhetskänslan.

För mig började nog sexlusten förändras i samband med mina graviditeter – detta fantastiska att min kropp kunde skapa liv! Efter det fick jag en annan självbild, där min kropp och jag helt enkelt hänger ihop. Jag slåss inte längre mot den, fokuserar inte på hur den ser ut. Den fungerar, och det är jag så tacksam för.

Nu när barnen har flyttat hemifrån är det som om vi blivit nyförälskade igen. Och jag vågar ge mig hän på ett helt annat sätt; vara nära, kåt, stöna. Ta fram det smått djuriska i mig. Och det är härligt! Mycket beror det nog på att även min man vågar vara sårbar och innerlig. Sex är en djup närvaro, där vi kommer väldigt nära varandra. Det är kärlek.

Jag längtar efter fysisk närhet

Monica, 61, gift sedan 40 år:
Innan min man blev sjuk hade vi ett fint samliv. Men sedan två år tillbaka har han helt tappat både sexlust och potens, på grund av medicineringen. Jag älskar honom, och vill finnas där för honom. Samtidigt längtar jag så efter att få vara nära en man, hud mot hud, känna mig åtrådd…

Varje dag åker jag tåg till och från jobbet och då kan jag sitta och ha sexfantasier om män jag ser. Ibland kommer tankar som: Ska jag aldrig mer få uppleva sex med en man? Och då känns det väldigt sorgligt. Jag har lekt med tanken på att ha en älskare. Tror inte att min man skulle klara av det, men han behöver ju inget få veta. Jag vill ju inte lämna honom, bara få känna att jag lever. Men kanske skulle jag få sådana skuldkänslor att det skulle förstöra allt ändå… Jag vill ju inte vara otrogen. Ibland kan jag önska att det vore socialt accepterat i vårt samhälle att ha en älskare.

Tänk att man kan ha så här bra sex!

Benita, 68, lever med en ny man:
Jag skilde mig för fem år sedan och har varit tillsammans med min nya man i ett år. Visst tyckte jag att sexlivet var bra i mitt äktenskap. Men det jag har nu, med min nya kärlek, är något helt annat! Passion i mogen ålder är outstanding.

Första gången vi skulle vara intima med varandra var jag jättenervös, hade ju inte varit med någon annan än min exman. Hur skulle det vara? Hur såg jag ut (man är ju inte precis slät eller fast i låren längre). Och tänk om inte JAG skulle bli upphetsad? Men jag hade inte behövt oroa mig. Det var så varmt och sensuellt. Så långt ifrån maskinellt tekniskt avancerat sex man kan komma, men med desto mer känslor och äkta närhet. Jag hade orgasmer med min exman också, men nu är de mycket kraftfullare.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…