Annons

Annons

17 saker du INTE ska ge din hund att äta

Vi som har hund vill förstås ge dem det allra bästa. Mår de bra, mår ju vi också bra. Och det är lätt hänt att sticka till dem lite gott här och där. Men mycket av det vi äter är direkt olämpligt - eller till och med farligt för våra älsklingar!


Hunden är människans bästa vän. Och vi vill gärna sticka till våra små älsklingar lite av det vi själva gillar; för att dela med oss. Inget fel med det. Men långt ifrån all människomat är nyttig för hunden. Ofta är det precis tvärtom: Det är olämpligt eller direkt farligt att ge av det vi själva äter.

Annons

Alla hundar får förstås inte alla biverkningar. Men varför chansa?

Här är 17 livsmedel som du absolut INTE ska ge till din hund, enligt erfarna veterinärer:

Gilla MåBra på Facebook

1. Light-produkter är farligare än choklad!

Xylitol är ett sötningsmedel som ofta ingår i light-produkter och jordnötssmör. Biverkningar: Kräkningar, diareé, onormal trötthet, kramper och koma.

2. Choklad. Biverkningar: Kräkningar, magsmärtor, diaree, tung andning, hyperaktivitet, extrem törst, kramper, skakningar, onormal hjärtrytm och risk för död.

3. Äppelkärnor. Äpple kan man ge sin hund, men absolut inte kärnorna. Biverkningar: Vidgade pupiller, irriterade och röda slemhinnor, andningssvårigheter, chock och risk för död.

4. Avocado. Biverkningar: Kräkningar och diareé.

5. Vindruvor och russin. Biverkningar: Skador på njurarna.

6. Aprikoser, inklusive bladen. Biverkningar: Vidgade pupiller, irriterade slemhinnor, svårt att andas och risk för död.

7. Lök. Biverkningar: Blodbrist, särskilt hos små hundar.

8. Vitlök. Biverkningar: Magproblem och blodbrist.

9. Rått eller otillräckligt tillagat kött och vassa ben. Det råder delade meningar om rött kött, vissa menar att det är det naturliga och bästa för hunden medan andra menar att risken för bakterier och parasiter är för hög. Vissa smittar också mellan djur och människa, som ehec och salmonella. Det händer regelbundet att hundar fått skador i strupen eller tunntarmen på grund av vassa benbitar, från djur.

10. Chips och annat snacks. Biverkningar: Saltet kan förgifta din hund och ge biverkningar som kräkningar, magsmärta, snabb temperaturstegring och stela muskler, darrningar och skakningar, dåsighet, kramper och död.

11. Körsbär. Biverkningar: Vidgade pupiller, irriterade slemihinnor, chock och risk för död.

12. Alla nötter och mandlar. Biverkningar: Bukspottskörtelinflammation, kräkningar, diareé.

13. Råa ägg. Man kan ge äggula då och då till sin hund, men undvik äggvitan. Den hindrar kroppen från att ta upp viktiga näringsämnen.

14. Mjölk. Biverkningar: Många hundar älskar att dricka mjölk. Men deras magar har svårt att bryta ner laktos. Därför kan de få ont i magen och diareé.

15. Potatisskal. Biverkningar: Skalet i potatis kan orsaka kräkningar, magsmärtor, apati, kramper, skakningar och oregelbunden puls.

16. Lakrits. Biverkningar: Större mängder kan orsaka skador på musklerna och onormal trötthet.

17. Degar på jäsning. Biverkningar: Hundar som äter jäsande deg kan få uppsvälld mage och så stora gasbildningar att de faktiskt riskerar att dö. Även små mängder deg är farligt, eftersom det har en förgiftningseffekt.

Källor: IFLScience, Apoteket

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons



Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…