Annons

Annons

11 tecken på att du dricker för lite vatten

De flesta kan nog hålla med om att inget är så gott som att dricka ett stor glas kallt vatten när du är riktigt törstig. Trots det slarvar många med att fylla på vätskedepåerna.

Att påstå att vatten är livets källa är ingen överdrift och kroppen behöver en viss mängd varje dag för att kunna fungera som den ska. Förenklat kan man säga att du bör dricka vatten när du känner törst och upplever du något av följande är det en god idé att ta ett glas.

Annons

1. Du är torr i munnen

Det kanske låter som en självklarhet, men faktum är att många missar det här tecknet eller väljer ett glas kolsyrad, sötad eller light-variant att klunka i sig. Läsk släcker bara törsten tillfälligt medan vatten smörjer munnens och svalgets slemhinnor, vilket bidrar till att du blir återfuktad i munhålan och känner dig nöjd och belåten längre.

Gilla MåBra på Facebook

Läs även: Tips i värmeböljan: Så svettas du mindre

2. Du har torr hud

Visst kan väder och vint vara en bidragande orsak, likaså stark tvål och många andra yttre faktorer, men en torr hud kan också bero på att du dricker för lite. Huden är kroppens största organ och behöver fukt inifrån och en torr utsida är ett av de första tecknen på att du behöver fylla på vätskedepåerna.

Vätskebrist kan leda till att du svettas mindre, vilket gör att kroppen inte klarar av att få bort överskottet av smuts och oljor som du avger. Det kan i sin tur leda till irriterad hud, utslag och finnar.

3. Du är ständigt törstig

Muntorrhet är som sagt ett tecken, men att vara ständigt törstig är ett annat. Alla som någon gång har varit bakfulla känner igen känslan av att vara uttorkad och ständigt sugen på vätska.

Eftersom alkohol torkar ut hela kroppen kommer den fortsätta skicka signaler till hjärnan tills vätskenivåerna är återställda – och det kan kräva en hel del vatten för det, beroende på hur blöt gårdagen var…

4. Din är torr i ögonen

Vätskebrist kan leda till rödsprängda och torra ögon och det här är också något man kan uppleva när man är bakfull. Utan tillräckligt med vatten i kroppen torkar dina tårkanaler ut och det kan orsaka obehag, särskilt om du bär linser.

Läs även: Sötpotatis eller vanlig potatis – vilken är nyttigast?

5. Du får ledsmärta

Våra brosk- och ryggradsdiskar består av 80 procent vatten, vilket är nödvändigt för att våra skelettdelar inte ska ligga och skava mot varandra varje gång vi rör oss. Genom att dricka tillräckligt med vatten säkerhetsställer du att dina leder lättare kan absorbera stötar och plötsliga rörelser, så som löpning, hoppning och om du ramlar.

6. Din muskelmassa minskar

Precis som diskarna innehåller dina muskler mycket vatten, så det är ganska logiskt att mindre vatten bidrar till mindre muskler. Att dricka före, under och efter ditt träningspass håller dig inte bara återfuktad och alert, vattnet minskar också risken att drabbas av inflammation och ömhet förknippat med träning.

7. Du är sjuk länge

Vattnet renar kroppen och rensar ut gifter från våra organ, men utan tillräckligt med vatten fungerar inte systemet som det ska. Det som händer då är att organen tar vatten som ligger lagrat på andra ställen i kroppen, exempelvis i blodet, vilket kan orsaka helt andra problem.

Läs även: Det här enkla knepet håller myggen borta i sommar

8. Du är trött och håglös  

När kroppen ”lånar” vatten från blodet minskar syresättningen i hela kroppen och du blir trött. Du kommer alltså krascha tidigare än vanligt på eftermiddagarna om du inte har tillräckligt med vatten i omlopp.

9. Du får hungerattacker

Vid uttorkning börjar din kropp tro att det är mat den behöver och det här kan inträffa när som helst på dagen och under natten. Du kanske någon gång har vaknat mitt i natten av att du är akuthungrig? Det kan ha varit lätt uttorkning.

10. Du blir ofta förstoppad

Det är inte bara vår mun och svalg som kräver tillräcklig återfuktning, det gör även hela vårt matsmältningssystem. När vi är uttorkade använder tjocktarmen upp det vatten som annars skulle ha använts av tarmarna för att smälta maten och utan att gå in på detaljer kan man kort konstatera att det skapar hård avföring som lätt ”fastnar” i kroppen.

11. Du kissar sällan

Om du inte urinerar mellan fyra och sju gånger dagligen är risken stor att du dricker för lite vatten. Kisset bör vara ljusgult och något klart – är färgen mörkare gul visar kroppen tydligt att den behöver mer vatten.

Vatten är livsviktigt, men precis som allt annat är det aldrig sunt att överkonsumera och det gäller även vårt H2O.

Så vet du om du druckit för mycket vatten – 4 tecken

Källa: Lifehack

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…