Annons

Annons

Är du mer stressad än du tror? 10 signaler

Kroppen kan reagera på många olika sätt av stress. Här är tio tecken som du kanske inte kopplar till att du är stressad.

Biter du på naglarna när du är stressad?

1. Huvudvärk på helgen

En plötslig nedgång i stress kan ge migrän. Den kan du undvika genom att ha ungefär samma rutiner på helgen som under veckorna.

2. Kraftig mensvärk

Annons

Stressade kvinnor löper mer än dubbelt så stor risk att uppleva smärtsamma menstruationer jämfört med de som är mindre stressade, enligt en Harvardstudie. Forskarna kopplar det till en stressrelaterad obalans av hormoner. Fysisk aktivitet kan lindra värken och minska stressen.

Gilla MåBra på Facebook

3. Ömma käkar

En öm käke kan vara ett tecken på tandgnissling, som vanligtvis sker under sömnen och kan förvärras av stress. En bettskena kan minska tandpressandet nattetid. En enkel övning dagtid är att gapa och öppna munnen så mycket du kan vid några tillfällen. Det släpper på spänningen i käkarna.

4. Konstiga drömmar

Drömmar brukar bli allt mer positiva ju längre natten skrider, så att du vaknar med bättre humör än du hade när du gick till sängs. Men när du är stressad vaknar du oftare, och denna process störs. I stället kan obehagliga drömmar återkomma hela natten.

5. Blödande tandkött

Enligt en brasiliansk sammanställning av 14 tidigare studier löper stressade människor en större risk att få tandlossning. Kroniskt förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol försämrar nämligen immunförsvaret, vilket kan leda till att bakterier slår till mot tandköttet.

Om du arbetar långa timmar och äter middag vid skrivbordet, ha en tandborste nära till hands.

6. Plötslig akne

Stress kan leda till inflammationer som utlöser finnar. Smörj huden med en lotion som innehåller salicylsyra eller bakterierdödande bensoylperoxid. Om din hud inte svarar på behandlingen inom några veckor, kontakta din läkare.

7. Sötsug

Du kan inte automatiskt skylla ditt chokladbegär på stresshormoner, men stressen kan helt klart vara en trigger. Försök att gå en liten promenad eller att göra något annat avslappnande när suget faller in.

8. Klåda

En ny japansk studie visar att personer med kronisk klåda var mer stressade än andra. Man tror även att stress och oro kan förvärra tllstånd som dermatit, eksem och psoriasis. Stressen aktiverar nervfibrer, vilka orsakar en kliande känsla.

9. Förvärrade allergier

I en studie från 2008 fick personer med allergier fler symtom efter att de gjort ett stressigt test, jämfört med när de fick en uppgift som inte gjorde dem spända. Stresshormonerna kan nämligen stimulera produktionen av ett protein i blodet som orsakar allergiska reaktioner.

10. Magont

Ångest och stress kan ge ont i magen, huvudvärk, ryggsmärtor, och sömnlöshet. En studie av nästan 2000 män och kvinnor visar att stressade personer löper mer än tre gånger så stor risk att få magsmärtor.

En teori är att tarmarna och hjärnan delar samma nervbanor, så att när sinnet reagerar på stress plockar tarmarna upp samma signaler.

Källa: Prevention.com

Av: Anna Sundesten
BIld: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…