Annons

Annons

Järnbrist – 10 tecken på att du lider av det

Järnbrist är vanligt. Enligt en dansk studie har hela 40 procent av kvinnorna järnbrist. Får du också i dig för lite järn? Här är några varningstecken som du bör vara uppmärksam på!


1. Trötthet
Kroppen använder järn för att tillverka hemoglobin – ett protein som finns i röda blodkroppar med uppgiften att transportera syre. Om man inte har tillräckligt med röda blodkroppar kan man börja känna sig trött och utmattad.

Annons

2. Blek hy
Järnbrist kan leda till att hyn ser ovanligt blek och livlös ut. Det beror på att underskottet försämrar blodcirkulationen och orsakar brist på röda blodkroppar.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Trött, sjuk och deppig? Du kanske har näringsbrist!

3. Röd eller rosa urin
Om man äter rödbetor och sedan märker att urinen blir rödaktig så kan det bero på järnbrist. Det drabbar visserligen 10-14 procent av befolkningen totalt, men bland de som har har underskott på järn är siffran betydligt högre.

4. Svaga naglar
Tunna, spröda eller buckliga naglar kan vara ett tecken på järnunderskott.

5. Problem att klara din vanliga träning
Klarar du inte av att lyfta lika tungt i gymmet som tidigare, även fast du inte slarvat med träningspassen? Det kan bero på att du drabbats av järnbrist, enligt en studie från Cornell University.

6. Du blir ofta sjuk
Om man ofta är sjuk – och speciellt om andningsorganen påverkas – så kan järnbrist vara den bakomliggande orsaken.

Läs också: Nutritionisten: Sug är inget tecken på näringsbrist

7. Träningsvärk
Träningsvärk drabbar de flesta någon gång vid hårdare träning än vanligt. Men i vissa fall kan det bero på järnbrist. Om man inte får i sig tillräckligt med järn blir det svårare för musklerna att återhämta sig efter träning. Det leder till träningsvärk.

8. Andfåddhet
När man inte får i sig tillräckligt med järn så blir det svårare för kroppen att tillgodogöra sig syre. Då blir man lättare andfådd – både på gymmet och till vardags.

9. Koncentrationssvårigheter
Järnbrist kan påverka hjärnans signalsubstanser så att de börjar fungera sämre än tidigare. Det kan leda till att man får svårare att koncentrera sig.

Läs också: Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

10. Apati
En annan konsekvens av signalsubstansernas försämrade funktion kan vara att man börjar känna apati och likgiltighet till sådant som tidigare varit källor till glädje – till exempel familj, vänner och arbete.

Källa:  Iron – should the supply in the Danish population be improved? Food Report 2002:18 Ministry of Food, Agriculture and Fisheries Food Directorate

AV: Elin Lenander  BILD: IBL

 

LÄS MER:

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

sov-dig-smal

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött – här är de vanligaste orsakerna

 

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Citrusfrukter är ett utmärkt vapen mot förkylningsvirus!

Maximera dina chanser att hålla dig frisk hela hösten! Här är maten som boostar ditt immunförsvar och skyddar dig mot säsongens virusinfektioner.
Läs mer: Här är maten som stärker ditt immunförsvar

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…