Annons

Annons

11 tecken: Har du en osund relation till mat?

Äter du för mycket av det goda? Eller kanske för lite? Många kvinnor har problem med maten.

Många kvinnor lider av ätstörningar - eller har ett osunt förhållande till mat. Hur är det med dig? Här är 11 tecken på att du kan behöva förändra ditt sätt att se på mat.

1. Du äter med känslorna

Du unnar dig en pizza efter en tuff dag på jobbet eller en chipspåse som belöning när du gjort något bra. Om maten är din automatiska reaktion för att hantera känslor, bra eller dåliga, kan det vara ett tecken på en ohälsosam relation till mat.

2 . Du har ingen kontroll över ditt ätande

Alla äter lite för mycket någon gång ibland – men tillhör du dem som alltid äter dig proppmätt och har svårt att sluta äta? Försök att äta mer regelbundet, så blir du mindre hungrig och håller en jämn blodsockernivå.

3. Du varierar inte din kost

Du har ätit Kellog´s med minimjölk till frukost varje dag i tio år. Till lunch är det alltid sallad med samma fettfria dressing. Och till middag blir det grillad kyckling och kokt broccoli. En person som äter så här har ingen glädje i mat – utan snarare en besatthet av att äta nyttigt. Kroppen behöver variation för att få i sig alla viktiga näringsämnen.

4. Du räknar alla kalorier

Det är en sak att ha koll på vad du stoppar i dig – men om du begränsar dig själv till att aldrig få överstiga ett visst antal kalorier har det gått för långt. Det går att hålla koll på vad man äter utan att räkna varenda kalori – varje dag. Överdrivna kaloriräknare känner ofta skuld när de inte följer sina planer.

5. Du ser på mat som bra eller dålig

Bröd är inte bra, så det äter du inte frukost. Morötter är bra, så det äter du utan dåligt samvete till mellanmål. Känner du igen dig? Du har satt etiketter på mat och låter detta styra vad du äter. Visst är det så att viss mat är bättre en annan, men det betyder inte att du aldrig får unna dig lite skräpmat.

6. Du äter 100 procent ekologiskt – alltid

Vi vet att ekologisk mat, och mat utan onödiga tillsatser är bra – men vissa går för långt. Det kan till exempel vara att du vägrar att handla på ställen som inte uppfyller dina krav, eller att du besatt granskar varenda innehållsförteckning.

7.  Du dömer andra efter deras matvanor

Har du blivit en sådan hälsoguru att du inte kan låta bli att kommentera eller bedöma andras matval? Det är en sak att oroa sig för dina nära och käras hälsa, men att lägga sig i vad alla i din omgivning äter är att gå för långt.

8.  Du äter annorlunda när du är ensam

Bland vänner och bekanta äter du en sallad, håller igen på godsakerna och tackar nej till en tårtbit. Men när du är ensam mumsar du gärna på dessa godsaker. Det har blivit lite av en oskriven regel att kvinnor alltid går på en diet, eller att de inte har någon stor aptit.

9. Du har dumpat vänner på grund av mat

Har du slutat att umgås med vänner som drar med dig på utekvällar eller på biobesök med godis, för att i stället umgås med vänner som har samma mat- och träningsvanor som dig själv? Det kan betyda att ditt sätt att se på mat hindrar dig i sociala relationer.

10. Du följer extrema dieter

Går du på ständiga shakedieter – eller på någon annan extrem diet? Försök att hitta en balans i dina matvanor i stället. Extrema dieter fungerar bara kortsiktigt.

11. Du tränar för mycket

Om du tränar trots att du är sjuk – eller om du räknar ut hur många kalorier du måste bränna på kvällens träningspass med tanke på vad du ätit under dagen – då har du gått för långt. Att träna är naturligtvis jättebra, men var snäll mot din kropp.

Annons

 

Källa: Prevention

 

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…